02.11.2009. / 16:50

Autor: Hina

Neočekivana dobit Forda u trećem tromjesečju

Ford sada očekuje da će u 2011. poslovati u solidnom plusu, ne računajući posebne stavke, uz neto pozitivan novčani tok

Ford je zabilježio iznenađujuće dobre rezultate (Foto:Reuters)Ford je zabilježio iznenađujuće dobre rezultate (Foto:Reuters)Američki automobilski div Ford iznenadio je u ponedjeljak podatkom da je u trećem tromjesečju poslovao s dobiti u visini 997 milijuna dolara, usprkos lošim uvjetima u svjetskom gospodarstvu.

To je ujedno prva operativna dobit kompanije od prvog tromjesečja 2008. U trećem tromjesečju lani Ford je zabilježio gubitak od 1,2 milijarde dolara, stoji u izvješću te kompanije.

"Rezultati za treće tromjesečje jasno pokazuju da Ford napreduje krupnim koracima unatoč nastavljenom padu aktivnosti u svjetskom gospodarstvu", rekao je predsjednik uprave i izvršni direktor Forda Alan Mulaly. Iako budućnost i dalje donosi izazove, naš plan preustroja 'One Ford' donosi željene rezultate i naše temeljno poslovanje i dalje jača", rekao je.

Ford je smanjio strukturalne troškove za milijardu dolara u trećem tromjesečju, u prvom redu u sektorima proizvodnje i projektiranja, čime su ukupne uštede u prvih devet mjeseci porasle na 4,6 milijardi dolara i premašile planirano ciljano rezanje troškova u ovoj godini u visini četiri milijarde dolara.

Kompanija je u kolovozu najavila da će do kraja ove godine smanjiti broj partnera na 850, s 1,7 tisuće na početku godine, a planira i smanjiti broj dobavljača u svijetu na 750.

Ford sada očekuje da će u 2011. poslovati u solidnom plusu, ne računajući posebne stavke, uz neto pozitivan novčani tok, ističe se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U kolovozu je kompanija povećala prodaju za 2,4 posto, prvi puta u 20 mjeseci, odražavajući poboljšanje prilika na tržištu automobila.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika