02.11.2009. / 18:10

Autor: Hina

Inzko ne vjeruje u dogovor o reformama u BiH do 18. studenog

"Bilo bi najbolje kada bi se domaći čelnici sami dogovorili a stranci bili sve manje potrebni. Ja sam skeptičan da je to moguće do 18. studenog", kazao je Inzko

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik za Bosnu i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u ponedjeljak kako ne vjeruje da bi čelnici političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine uskoro mogli sami postići dogovor o ustavnim reformama u toj zemlji te je potvrdio kako će međunarodna zajednica ostati uključena u taj proces.

U izjavi novinarima tijekom boravka u Prijedoru, gdje je bio u radnom posjetu, Inzko je kazao kako bi volio kad bi se bosanskohercegovački političari sami mogli dogovoriti o potrebnim reformama no ta mu se mogućnost u ovom trenutku ne čini realnom.

"Bilo bi najbolje kada bi se domaći čelnici sami dogovorili a stranci bili sve manje potrebni. Ja sam skeptičan da je to moguće do 18. studenog", kazao je Inzko.

Ovaj datum kao rok za postizanje dogovora o reformama postavili su švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, međunarodni posrednici u pregovovorima koji su 9. listopada započeli u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva.

18. studenog o stanju u BiH treba raspravljati Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje čine predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja te Rusije i Turske, kako bi bile donesene odluke o novim koracima što ih treba poduzeti međunarodna zajednica.

Inzko je u ponedjeljak potvrdio kako će od ovog tjedna razgovore s čelnicima sedam političkih stranaka iz BiH nastaviti zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Stewart Jones, osobni izaslanik Javiera Solane Zsoltan Martinusz te zamjenik političkog ravnatelja švedskog ministarstva vanjskih poslova Lars Valund.

Vezane vijesti

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika