11.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

POZNATI

PREMINUO RAY CHARLES

PREMINUO RAY CHARLES

Ray Charles, legendarni američki pjevač i pijanist, preminuo je u četvrtak u 73. godini života, nakon pogoršanja bolesti jetre od koje je bolovao. Prema priopćenju njegovog agenta umro je u 11. 35 po mjesnom vremenu u svojoj kući na Beverly Hillsu, okružen rodbinom i prijateljima.
Ray Charles, koji je bio slijep od svoje sedme godine, bio je jedan od najvećih američkih glazbenika koji su obilježili 20. stoljeće. To najbolje pokazuje 13 osvojenih Grammyja, najuglednije glazbene nagrade u Sjedinjenim Državama. Bez obzira na svoje godine Ray Charles je proljetos održao svoj 10-tisućiti koncert, a nedugo prije smrti je snimio i album pod nazivom ‘’Genius Loves Company’’ na kojem nastupa sa mnogim zvijezdama poput BB Kinga, Norah Jones i Willlieja Nelsona.
Ray Charles Robinson rođen je u Albanyju, Georgia, 23. rujna 1930., u izuzetno siromašnoj obitelji, za vrijeme vrhunca ekonomske krize. Kao siromašnom i crnom dječaku koji je uz to i vrlo rano oslijepio, nije mu predviđana ružičasta budućnost. No, zbog gubitka vida počinje pohađati državnu školu za slijepe i gluhe Sv. Augustin na Floridi, u kojoj dobiva priliku steći muzičko obrazovanje. Počinje skladati i aranžirati muziku, a uskoro i nastupati po klubovima na Floridi sa solo točkama, ugledajući se na Nata “Kinga” Colea. U Seattleu postaje poznat u lokalnim barovima, a uskoro upoznaje i mladog muzičara Quinceya Jonesa kojeg uzima pod svoju pasku. U Seattleu osniva McSon Trio, prvu crnačku grupu koja je dobila sponzoriranu TV emisiju u sjeverozapadnom dijelu SAD-a. Iz Seattlea odlazi u Los Angeles kako bi snimio svoju prvu ploču. Početkom 60-ih postigao je svoj san i postao priznati muzičar te dospio do Carneggie Halla. Ne ograničivši se samo na jedan glazbeni žanr, Charlesa su uskoro počeli smatrati jednim od najboljih pjevača ne samo soula, već i bluesa, jazza, gospela, pa čak i countryja.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika