02.11.2009. / 19:25

Autor: Hina

Swoboda: Izvješće o napretku biti će pozitivnije sa Sporazumom o arbitraži

"Činjenica da je on dao ostavku i da je premijerka pokazala kako nitko nije iznad zakona, pozitivan je signal EU-u i EP-u", rekao je Swoboda o ostavci Damira Polančeca

Hannes SwobodaHannes SwobodaIzvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da će njegovo skoro izvješće o napretku Hrvatske biti pozitivnije ako Sabor prihvati arbitražni sporazum sa Slovenijom.

"Moje izvješće bit će pozitivnije sa sporazumom nego bez njega", rekao je Swoboda novinarima nakon sastanka s visokim saborskim dužnosnicima.

Dodao je da je sporazum, o kojem Sabor još uvijek raspravlja, vrlo dobar prijedlog o kojemu je u ponedjeljak u Ljubljani razgovarao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Swoboda se nada se da će Sabor dati potporu arbitraži za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, "jer je to veliki korak naprijed". "Ako parlament prihvati sporazum, to je jasan znak da se zemlja doista želi priključiti EU-u", naglasio je.

Izvjestitelj EP-a za Hrvatsku trebao bi u četvrtak predstaviti nacrt izvješća o napretku Hrvatske zastupnicima u EP-u. Po njegovim riječima, u njemu će upozoriti na potrebu nastavka reformi pravosuđa, javne uprave i tržišnog natjecanja, ali ne kao kritiku nego kao poticaj Hrvatskoj da nastavi s započetim poslom.

Nedavnu ostavku potpredsjednika vlade Damira Polančeca ocijenio je pozitivnim korakom u borbi protiv korupcije.

"Činjenica da je on dao ostavku i da je premijerka pokazala kako nitko nije iznad zakona, pozitivan je signal EU-u i EP-u", rekao je Swoboda.

On se u Saboru sastao s predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom i predsjednikom Odbora vanjsku politiku Mariom Zubovićem s kojima se suglasio da je ratifikacijom Lisabonskog ugovora pristupanje Hrvatske EU uvelike olakšano, ali je ostalo još nekoliko teških poglavlja, referendum i proces ratifikacije pristupnog sporazuma u parlamentima država članica EU.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika