02.11.2009. / 21:30

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sabor ipak prihvatio Sporazum o arbitraži

Većina zastupnika SDP-a o Sporazumu je glasala suzdržano, dok su samo Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat bili protiv

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorNakon cjelodnevne rasprave, Sabor je večeras ipak većinom glasova dao suglasnost Vladi da potpiše Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, te usvojio Izjavu o neprejudiciranju.

U pojedinačnom glasovanju, za sporazum je glasovalo 80 zastupnika, 45 ih je bilo suzdržano, dok je osam zastupnika glasovalo protiv sporazuma.

Protiv je glasovao IDS-ov zastupnik Damir Kajin, HSP-ov Danijel Srb, HDSSB-ov Boro Grubišić, nezavisni Dragutin Lesar, te Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat iz SDP-a.

Ostali zastupnici SDP-a bili su suzdžani, o čemu je odluka donesena na sjednici Kluba SDP-a.

Uz stranke vladajuće koalicije, za sporazum je glasovao i oporbeni HNS.

Iako je sužbeno utvrđeno da je protiv suglasnosti glasovalo osam zastupnika, točan je broj devet budući da je protiv glasovao i HSU-ov Silvano Hrelja koji je to novinarima potvrdio i u telefonskom razgovoru.

Poimenično glasovanje zatražio je Klub HDSSB-a.

SDP-ov čelnik Zoran Milanović je u završnoj riječi ponovio da je odredba kojom se Hrvatska odriče prava da određuje sastav arbitražnog suda neprihvatljiva. "Stoga ćemo biti aktivno suzdržani, s jasnom porukom Vladi da točka dva sporazuma (sastav arbitražnog suda) nije prihvatljiva", rekao je Milanović naglasivši da Hrvatska ne smije odustati od prava da sama suvereno određuje arbitre.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je nadu da će ta SDP-ova aktivna suzdržanost prilikom ratifikacije, kako je rekla, prijeći u "aktivno za", te potvrdila da će prilikom glasovanja o ratifikaciji sporazuma u Saboru trebati potporu dvije trećine zastupnika.

Vesna Pusić (HNS) ponovila je stav HNS-a da Vlada do ratifikacije mora postići da se traži i pristanak Hrvatske na listu arbitara. "Na taj se način minimalizira rizik", rekla je.

HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang poručio je da će glasati za davanje suglasnosti jer, kako je rekao, u sporazumu nema niti slova, ni retka po kojem se Hrvatska odriče svog teritorija. Odgovarajući na prijepore vezane uz sastav arbitraže, Hebrang je rekao kako "nema mogućnosti da neki međunarodno poznati sudac sudi kontra međunarodnog prava" na temelju kojega Arbitražni sud, naglasio je, treba donijeti odluku.

Prema sporazumu, uspostavlja se međunarodni Arbitražni sud koji će između dviju zemalja utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

Prema Sporazumu o arbitraži, obje države će u roku od petnaest dana od uspostave Arbitražnog suda uzajamnim dogovorom postaviti predsjednika i dva člana toga suda koji su priznati stručnjaci međunarodnoga prava s popisa kandidata sastavljenog od strane predsjednika i povjerenika za proširenje Europske komisije.

U slučaju da se ne mogu dogovoriti u tom roku, predsjednika i dva člana Arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu s tog popisa.

Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora.

Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata.

Slovenija će otkloniti svoje rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja tamo gdje je prepreka povezana s ovim sporom.

Uz Sporazum o arbitraži, Sabor je usvojio i Izjavu o neprejudiciranju u kojoj stoji da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Izjavu će premijerka Jadranka Kosor, uz svjedočenje Predsjedništva Vijeća Europske unije i SAD-a potpisati uoči saborske ratifikacije arbitražnog sporazuma.

Sabor je nakon glasovanja zaključio s radom 14. sjednicu.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 02.11.09. 19:42

Jebem vam sve po spisku.... pizda vam materina ! Nadam se da ste svjesni u HDZ-u da ako izgubimo dio zemlje, za vas u hrvt^^atskoj vise nema zivota za vas ! IZDAJICE !!!


registracija
16/6/09

Trenk, 03.11.09. 08:37

Nije samo kriv HDZ i Kosorica, koja nema izbora niti mogucnosti za opstanak u prezaduzenoj i unistenoj zemlji, u koliko ju ne podrzi Merkelica, Svoboda i ostali vjerovnici i usudjujem se kzati mentori Sanadera, a nravno i nje. Znaci igrajte kako mi sviramo. U ovoj situaciji odvratni su Vesna Pusic,Cacic da ne govorim o gospodji Adlesic i gosp. Friscicu , jer na ovaj nacin si kupuju fotelje u Briselu, briga njih za Hrvatsku- Pupavac - on bi mozda cuvao teritorij neke druge zemlje, a Hrvatska je mozda samo deklarativno njegova, u srcu svakako ne.. Jos me vise zalosti stav gospodina Josipovica koji je cisto politikantstvo u svrhu predizborne predsjednicke kampanje.
Ukratko zalosno !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika