Objavljeno u Nacionalu br. 729, 2009-11-03

Autor: Marko Biočina

ERICSSON Nikola Tesla

60 godina najvećeg izvoznika znanja

GORDANA KOVAČEVIĆ, predsjednica Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla, u razgovoru za Nacional govori o tome kako je ta tvrtka postala regionalni lider u ICT području, kako je u recesiji sačuvala tržišnu poziciju te koje nove usluge i proizvode planira

NAPREDNE TEHNOLOGIJE Ericsson Nikola Tesla ima nova ICT rješenja za
poslovne korisnike i tijela državne uprave.
Nakon nadogradnje nacionalnog ICT sustava primarne zdravstvene zaštite razvija rješenja
mobilnog i e-zdravstva, a nudi i projekte inteligentnog transportnog sustava koji su spoj pokretnih komunikacija i geoprostornih informacijaNAPREDNE TEHNOLOGIJE Ericsson Nikola Tesla ima nova ICT rješenja za poslovne korisnike i tijela državne uprave. Nakon nadogradnje nacionalnog ICT sustava primarne zdravstvene zaštite razvija rješenja mobilnog i e-zdravstva, a nudi i projekte inteligentnog transportnog sustava koji su spoj pokretnih komunikacija i geoprostornih informacijaKompanija Ericsson Nikola Tesla ovih dana obilježava šezdesetu godišnjicu – poduzeće Nikola Tesla iz kojeg se ova suvremena visokotehnološka kompanija razvila utemeljeno je 1949. u Zagrebu. Na čelu tvrtke danas je magistrica znanosti Gordana Kovačević, višestruko nagrađivana hrvatska menadžerica, kojoj se cijeli radni vijek vrti oko “Tesle”. Na zadnjoj godini studija na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu bila je “Teslin” stipendist, po završetku studija se u “Tesli” i zaposlila, dolaskom Ericssona u vlasničku strukturu 1995. ušla je u uže rukovodstvo firme, a 1. siječnja 2005. postala je predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle.

U intervjuu za Nacional govori o složenim poslovnim izazovima za Ericsson Teslu u recesijskoj godini, o strategiji kompanije, inovacijama u poslovanju i planovima za budućnost. NACIONAL: Kako ocjenjujete tržišnu poziciju kompanije Ericsson Nikola Tesla koja ove godine obilježava 60 godina od utemeljenja? - Ponosna sam da je Ericsson Nikola Tesla regionalni lider u ICT području te respektabilna lokalna kompanija u globalnom Ericssonu. Orijentirani smo na istraživanje i razvoj pa smo jedan od najvećih domaćih izvoznika i najveći hrvatski izvoznik znanja, a u kompaniji radi 1650 uglavnom visokoobrazovanih stručnjaka u Zagrebu i Splitu. Zahvaljujući usredotočenosti na tržišta, troškovnoj učinkovitosti i energiji te kompetencijama naših zaposlenicka, unatoč recesiji, zadržali smo financijsku stabilnost te ostvarili solidnu dobit koja predstavlja dobar temelj za razvoj poslovanja.


NACIONAL: Ove ste godine ugovorili nove poslove u vrijednosti većoj od 900 milijuna kuna, ali je dobit kompanije u prvih devet mjeseci smanjena za 20 posto. Jeste li zadovoljni tim rezultatima?

- Gospodarska kriza značajno je usporila investicije operatora, prije svega na našim izvoznim tržištima, te je sve teže finalizirati marketinško-prodajne aktivnosti koje poduzimamo. Na domaćem tržištu, koje trenutno ima udio od 38,5% u ukupnom poslovanju, nastavili smo jačati poziciju. Naši glavni poslovni partneri i kupci nastavili su s ulaganjem u razvoj i modernizaciju telekomunikacijskih rješenja i usluga, iako smanjeno. Na internom Ericssonovu tržištu nastavili smo niz solidnih rezultata zahvaljujući kvalitetnim rješenjima i angažmanu naših stručnjaka u Centru za istraživanje i razvoj, Globalnom centru za usluge te ostalim ekspertnim centrima kompanije. Izvoz na Ericssonovo tržište sada čini gotovo 30% prihoda od prodaje.Zadovoljna sam da smo sačuvali tržišnu poziciju, a na nekim tržištima smo i ojačali. Ostvarili smo solidnu neto dobit od 79,6 milijuna kuna, zadržali financijsku stabilnost te ostvarili snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti.

NACIONAL: Značajan dio prihoda ostvarujete u državama istočne Europe i srednjoazijskim zemljama, bivšim članicama Sovjetskog Saveza. Je li se to pokazalo problematičnim jer su mnoge od tih država jako pogođene recesijom?

- Naša glavna izvozna tržišta, koja uključuju zemlje BiH, Crnu Goru i Kosovo te zemlje Zajednice Neovisnih Država značajno su pogođena gospodarskom krizom, što je rezultiralo smanjenim investicijama operatora i bitno manjim poslovnim rezultatima. Tijekom trećeg tromjesečja naši napori da potaknemo kupce da i dalje ulažu u razvoj i modernizaciju telekomunikacijskih mreža i usluga rezultirali su ugovaranjem nekoliko značajnih poslova. Kontinuirano radimo na širenju liste kupaca i novih poslovnih segmenata kako bismo bili što manje ovisni o investicijskim ciklusima pojedinih kupaca. Tržišta na kojima plasirano svoje proizvode, rješenja i usluge podijelili smo u tri strateška segmenta: Hrvatska, izvozna tržišta te interno Ericssonovo tržište. Balansiranjem između ta tri segmenta trudimo se osigurati nastavak stabilnog poslovanja kompanije.

VLASTITI RECEPT ZA USPJEH

NACIONAL: Koliko će poslovanje Ericssona NT biti orijentirano na telekomunikacijska rješenja, a koliko na kompleksne informatičke sustave?

- Već dugo radimo na razvoju novih ICT rješenja za poslovne korisnike i tijela državne uprave, a taj segment ima veliki potencijal. Bez reforma tijela državne uprave, što uključuje e-upravu, koja je efikasna, troškovno učinkovita, transparentna i na usluzi građanima, ne možemo govoriti o razvoju modernog društva. Uz aktivnosti na nadogradnji nacionalnog ICT sustava primarne zdravstvene zaštite, Ericsson Nikola Tesla razvija rješenja u području e-zdravstva i mobilnog zdravstva. Ericsson je u suradnji s Etisalatom, jednom od najvećih telekomunikacijskih kompanija s Bliskog istoka, demonstrirao navedeno rješenje na najvećem ICT forumu u tom dijelu svijeta ”Dubai GITEX Technology week”. Kompanija razvija i projekte u prometu i industriji, gdje može bitno povećati sigurnost i učinkovitost te pozitivno utjecati na okoliš. Prijenos podataka u javnim pokretnim mrežama otvara velike mogućnosti za nove usluge i rješenja. Svoja ITS (Inteligentni transportni sustav) rješenja, koja su spoj pokretnih komunikacija, pouzdanog određivanja položaja pokretnih objekata i geoprostornih informacija, Ericsson Nikola Tesla je uspješno predstavio i na 16. svjetskom ITS kongresu u Stockholmu. Povrat uloženih sredstava na ovakvim projektima je brz, a korist višestruka.

NACIONAL: Još od studija vezani ste uz Ericsson Nikolu Teslu, a posljednje četiri godine vodite kompaniju. Kako gledate na svoju karijeru?

- Cijeli sam radni vijek u ovoj kompaniji, tu sam počela kao pripravnik, inženjer elektrotehnike, da bih kasnije počela preuzimati sve složenije projekte i dobivati sve veće odgovornosti u kompanijskoj i korporacijskoj rukovodnoj strukturi. Zadnje četiri godine su sigurno bile najzahtjevnije i najdinamičnije u mom životu. Iako sam već desetljeće i pol bila u najužem menadžmentu Ericssona Nikole Tesle, čelno mjesto ipak zahtijeva dodatne napore i odgovornosti, nudi drugačiju perspektivu. Najveći izazov s kojim sam se suočila vezan je uz prilagođavanje strategije kompanije nevjerojatno ubrzanom ciklusu promjena u svjetskim telekomunikacijama i ICT području. Nakon obećavajućeg prethodnog razdoblja koje su karakterizirali rastući indeksi razvoja tržišta i stabilni investicijski ciklusi, suočili smo se s brojnim promjenama vezanim najprije uz ICT industriju i njen ubrzani razvoj, a u novije vrijeme i svjetsku krizu. Svijet je zatečen brzinom promjena na globalnoj sceni, okrupnjavanjem, povezivanjem pa i spajanjem dojučerašnjih konkurenata, eksponencijalnim rastom potreba korisnika za sve većim i bržim uslugama i funkcionalnostima te konvergencijom tehnologija i zaoštravanjem uvjeta poslovanja. Morali smo pronaći svoj recept uspjeha koji nije mogao biti kopija onoga što nam je u prošlosti donosilo rezultat. I dalje nam je uporište globalna organizacija sa svom snagom i tehnološkom superiornošću. Ali najveći nam je adut kreativnost, operativna izvrsnost te poslovna stabilnost na čemu smo ustrajno i temeljito radili cijelo vrijeme. Zahvaljujući tom ogromnom naporu cijele kompanije, u zadnje četiri godine zabilježili smo izuzetan rast poslovanja i prodaje, ulazak na nova tržišta te povećanje tržišnih udjela na tradicionalnim tržištima. Prodaju u zadnje četiri godine povećali smo za gotovo 16 posto, i to na domaćem tržištu za gotovo 46 posto, a na izvoznim tržištima za više od 6 posto. Ušli smo i u nove poslovne segmente, među kojima izdvajam informatizaciju zdravstva kao jedan od primjera našeg inovativnog načina rada i velikog razvojnog potencijala.MLADI STRUČNJACI Gordana Kovačević okružena mladim stručnjacima iz Ericssona Nikole TesleMLADI STRUČNJACI Gordana Kovačević okružena mladim stručnjacima iz Ericssona Nikole Tesle

NACIONAL: Kad ste preuzeli funkciju, najavili ste da od ”Tesle” želite stvoriti snažan centar izvrsnosti i ekspertne centre koji bi spriječili odlazak mladih hrvatskih stručnjaka u inozemstvo. Jeste li u tome uspjeli?

-Mislim da jesmo. U globalnoj se organizaciji stalno morate dokazivati, sve dobivene odgovornosti morate opravdati da biste ih i nadalje imali. Svatko ima šansu, a koliko i kako će ju iskoristiti ovisi isključivo o kvaliteti proizvoda ili usluge, cijeni i brzini realizacije. Zbog toga je naše strateško usmjerenje da povećamo udio našeg izvoza kroz izvoz znanja na interno Ericssonovo tržište. To se temelji na zdravim osnovama i izvrsnim referencama u globalnoj organizaciji. Međutim, kada se dođe do određene razine u tako kompetitivnom okruženju, uvijek je najteže pronaći prostora za daljnji rast. Ulog je bio ogroman jer govorimo o 25 posto ukupnih prihoda kompanije. Kompanija je na tom tržištu 2004. godine ostvarila izvoz od 226 milijuna kuna da bi se 2008. taj iznos popeo na 420 milijuna kuna. Ovakva realizacija kroz izvoz znanja u globalni Ericsson svrstava nas na prvo mjesto hrvatskih izvoznika znanja. Do tog smo cilja došli tako da smo se pozicionirali kroz naše centre izvrsnosti te smo proširili odgovornosti u području istraživanja i razvoja, globalnog centra za isporuke usluga te kroz brojne odgovornosti u području novih IP tehnologija, multimedijskih rješenja i sistemske integracije. Zadnjih pet godina zaposlili smo 800 visokoobrazovanih stručnjaka tako da se ostvarila naša želja da u Hrvatskoj stvorimo centre znanja i izvrsnosti.

ENERGIJA I ENTUZIJAZAM

NACIONAL: Zapošljavate više od 1650 ljudi, od čega 87 posto s viskom stručnom spremom. Dominantni dio kadrova regrutirate s domaćih sveučilišta. Znači li to da se domaći obrazovni sustav može nositi sa stranom konkurencijom?

- Naši stručnjaci su uglavnom inženjeri elektrotehnike koji su završili Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ili Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Svi dobiju jednaku šansu za razvoj kompetencija i karijere, ali o njima ovisi koliko i kako će tu priliku iskoristiti. Po našem iskustvu riječ je o prvoklasnim mladim ljudima, stručnjacima koji se bez većih problema uspijevaju snaći u globalnom okružju. Naši se zaposlenici, bez obzira u kojem dijelu kompanije i na kojim poslovima rade, dobro uklope u međunarodne projekte te vrlo brzo svojom inovativnim pristupom te proaktivnošću steknu potreban ugled i kompetencije vrhunskih stručnjaka – ljudi koji mogu voditi najsloženije globalne projekte.

NACIONAL: Ericsson NT je kompanija poznata po uvođenju mnogih inovacija u svom poslovanju. Kakvi su efekti takvih inovacija?

-To je važno jer samo tako možemo pozitivno utjecati i na naše rezultate te aktivno sudjelovati u procesima i promjenama vezanim uz trendove u ICT industriji. Proaktivan odnos, primjena novih poslovnih modela, inovativnost i fokusiranje na prioritetna područja urodili su plodom, pa je kompanija nastavila niz poslovnih uspjeha. Poticanje kreativnosti svih naših zaposlenika kroz kompanijske programe inovativnosti te njegovanje kompanijske kulture u kojoj se cijeni i vrednuje doprinos svakog pojedinca značajno su pridonijeli našim ukupnim pozitivnim rezultatima. Smatram da je privilegij i veliko nadahnuće sudjelovati u stvaranju upravo tih moćnih tehnologija koje pomažu čovjeku i čine mu rad i život boljim i produktivnijim.

NACIONAL: Sljedeće godine istječe vam petogodišnji mandat na čelu kompanije. Kakvi su vam planovi?

- Ponosna sam na sve što smo zajedno napravili i vjerujem da smo u kompaniji Ericsson Nikola Tesla dobro pripremljeni za nastavak stabilnog poslovanja i u budućnosti. Imam dovoljno energije i entuzijazma te, premda su protekle 4 godine bile izuzetno zahtjevne, nisam umorna. Iako je Ericsson Nikola Tesla dobro organizirana kompanija, vidim mogućnost i prostor za napredak. Uvijek sam bila spremna prihvatiti izazove, važno mi je da radim posao koji me motivira i predstavlja izazov.

Vezane vijesti

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Da je borba na tržištu telekomunikacija bespoštedna najbolje govori informacija da su i Hrvatski Telekom i Vipnet danas u pogon pustili komercijalnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika