Objavljeno u Nacionalu br. 729, 2009-11-03

Autor: Plamenko Cvitić

Propast udruge B.a.B.e. zbog manipulacija Sanje Sarnavke

Kompromitacija, odnosno razotkrivanje štetnog i neetičnog ponašanja Sanje Sarnavke nije bio jedini problem udruge B.a.B.e. u prošloj godini - prema izvješću, potkradala ih je njihova direktorica financija

SANJA SARNAVKA, čelnica udruge B.a.B.e., nedavno je predstavila godišnje izvješće za 2008.
godinu, u kojem za sve manje prihode optužuje sve osim sebeSANJA SARNAVKA, čelnica udruge B.a.B.e., nedavno je predstavila godišnje izvješće za 2008. godinu, u kojem za sve manje prihode optužuje sve osim sebeSvojim prošlogodišnjim upletanjem u tešku situaciju obitelji Pukanić, fabriciranjem laži i izazivanjem skandala Sanja Sarnavka nanijela je ogromnu štetu mnogima, a posredno je pridonijela i tragičnoj likvidaciji Ive Pukanića. Čelnica udruge B.a.B.e. u tom je razdoblju naštetila i vlastitoj udruzi, koja je već dulje vrijeme u problemima. Kad se, naime, Sarnavka bezrazložno uplela u tragične obiteljske probleme Pukanićevih, vjerovala je da će time dobiti publicitet i proslaviti se kao hrabra zaštitnica žena, no ubrzo je raskrinkana kao osoba koja na tuđoj patnji pokušava pribaviti utjecaj i novac od donatora. Sudeći po godišnjem izvještaju Sarnavkine udruge za 2008. godinu, prozreli su je i prezreli mnogi dotadašnji financijeri udruge B.a.B.e. koji su zbog toga još tijekom prošle godine odustali od financiranja udruge kojoj je na čelu Sanja Sarnavka.

Tako je u izvješću udruge B.a.B.e. za 2008. godinu sama Sarnavka priznala da je prošla godina bila jedna od najtežih u povijesti udruge, navodeći podatak da su prihodi u 2008., kad još nije bilo recesije, bili manji za trećinu, odnosno 29 posto u odnosu na 2007. godinu. Razloge za drastičan pad zanimanja donatora za rad svoje udruge Sanja Sarnavka u uvodu godišnjeg izvješća pokušava pripisati svima drugima, samo ne sebi, pa tako piše: "Stalni napadi Nacionala, nedjelovanje Državnog odvjetništva, brojni pokušaji provociranja skandala imali su ozbiljne posljedice na uspješnost rada organizacije. Projekt pokretanja Fonda za siromašne morao je biti obustavljen jer smo bile svjesne da poslovni sektor neće htjeti surađivati s udrugom koja je obilježena i 'kompromitirana' u javnosti."

Kompromitacija, odnosno razotkrivanje štetnog i neetičnog ponašanja Sanje Sarnavke nije bio jedini problem udruge B.a.B.e. u prošloj godini - prema izvješću, potkradala ih je njihova direktorica financija: "18. siječnja 2009. morale smo otkazati ugovor Snježani Rakonić, voditeljici financija zbog nesavjesnog obavljanja poslova. U lipnju smo je morale prijaviti Državnom odvjetništvu i sada je pokrenut postupak pred Kaznenim sudom", napisala je otvoreno Sarnavka u izvješću koje stoji na web stranicama udruge.

Napokon, u financijskom dijelu izvješća brojke su pokazale razorni utjecaj Sarnavke na funkcioniranje udruge. Dok je 2007. godinu udruga završila s viškom od 880.447 tisuća kuna, prošle godine, kad su se B.a.B.e. bezrazložno uplele u slučaj Pukanić i svojim akcijama teško kompromitirale, udruga je završila sa samo 162.980 kuna na računu. Ipak, Sanja Sarnavka u proteklih godinu dana očito je postala opreznija, pa je tako, sudeći po članku u Slobodnoj Dalmaciji otprije nekoliko dana, odbila da se B.a.B.e. bave slučajem zadarske manekenke Ave Karabatić, i to zato što je ona od Sarnavke tražila ”izlaženje u medije s pričom”.

Sarnavka je to odbila tvrdeći da su ”B.a.B.e. ozbiljna udruga koja se bavi ozbiljnim problemima i nije im potrebna takva vrsta medijskog djelovanja”. Šteta što tako nije razmišljala prije godinu dana kad se bezrazložno uplela u obitelj Pukanić i potom članove obitelji mjesecima iskorištavala za vlastite ciljeve. Da je to bilo štetno, svojim su zaobilaženjem Sarnavkine udruge već i dosad jasno pokazali mnogi donatori, a možda bi preostali članovi udruge B.a.B.e. trebali razmisliti treba li im na čelu organizacije toliko kompromitirana osoba kao što je Sanja Sarnavka. cvi

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 03.11.09. 18:49

Jadna je ova država i sve zlostavljane žene i muškarci ako moraju tražiti pomoć samo od jedne ženske udruge.feministice postoje i djeluju u Saboru i Vladi,samo koga zastupaju,to je teško pretpostaviti.neće EU spriječiti nasilje u obitelji,već seksualni odgoj od vrtića do fakulteta.


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 05.11.09. 00:47

U poslu ili jesi ili nisi do određenih granica a ova babetina je očito prešla sve granice i sad se kuha u vlastitom sosu. Takav posao treba senzibilnu i odmjerenu ženu a ova očito to nije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika