Objavljeno u Nacionalu br. 729, 2009-11-03

Autor: Gazeta

BARI - PODGORICA

Tužitelj Scelsi odgovorio Milu Đukanoviću

MILO ĐUKANOVIĆ u odgovoru na kritike oporbenog čelnika Nebojše Medojevića izbjegao je odgovoriti je li odgovoran za ubojstvo Ive PukanićaMILO ĐUKANOVIĆ u odgovoru na kritike oporbenog čelnika Nebojše Medojevića izbjegao je odgovoriti je li odgovoran za ubojstvo Ive PukanićaTalijanski tužitelj iz Barija Giuseppe Scelsi, koji je vodio istragu protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog umiješanosti u šverc cigareta, prošlog je tjedna bio zgranut Đukanovićevom izjavom da će ga tužiti zbog nelegalne istrage. Zbog toga je Scelsi u razgovoru s crnogorskim novinarima ubrzo uzvratio tvrdnjom da Đukanoviću može biti suđeno u posebnoj proceduri čim ostane bez imuniteta.

"Mila Đukanovića štiti imunitet sve dok je na funkciji predsjednika vlade i šefa države. U trenutku kad više ne bude imao imunitet njemu može biti suđeno u posebnoj proceduri, drukčijoj od ove koja obuhvaća sedam državljana Crne Gore i Srbije, a koja se nastavlja 11. studenoga", rekao je Scelsi podgoričkom Danu.

Objašnjavajući proceduru pred talijanskim sudovima, Scelsi je kazao da bi novi sudac za preliminarna saslušanja "morao" početi novo saslušanje kako bi odlučio ima li osnove za podizanje optužnice protiv Đukanovića. Tom je izjavom Scelsi potvrdio da je Đukanović prošlog tjedna lagao u crnogorskom parlamentu.

Milo Đukanović izjavio je prošlog tjedna na aktualnom premijerskom satu u crnogorskom parlamentu da je Scelsi "bez argumenata i pravne osnove" vodio istragu protiv njega i najavio kako će pokrenuti postupak protiv tužitelja iz Barija. Đukanović je to izjavio u odgovoru Nebojši Medojeviću, lideru crnogorskog Pokreta za promjene, koji ga je tom prilikom izravno upitao je li odgovoran za ubojstvo Ive Pukanića. Medojević je to učinio nakon 5-minutnog uvoda u to pitanje u kojem je oštro kritizirao Đukanovićevu politiku.

Medojević je pozvao Đukanovića da podnese ostavku "jer je njegova ustavna pozicija nespojiva s optužbama za šverc cigareta" i "kamen je o vratu europskim integracijama" Crne Gore. Medojević se pozvao i na optužnicu Giuseppea Scelsija, u kojoj je Đukanović opisan kao vođa mafijaške organizacije odgovorne za šverc cigareta. Medojević je tom prilikom iznio i druge vrlo neugodne kritike protiv Đukanovića, a on mu je odgovorio iznoseći neke notorne laži, koje su nekritički prenijele brojne novine. Đukanović je izbjegao odgovoriti Medojeviću je li odgovoran za ubojstvo Ive Pukanića, a potom se čak usudio izjaviti da će pokrenuti postupak protiv talijanskog tužiteljstva zato što mu je nanijelo štetu.

"Protiv mene se ne vodi nikakav postupak u Bariju i nisam se pozvao na imunitet. Zbog čega je državni tužitelj u Bariju poslije toliko godina neovlaštenog vođenja istrage i spoznaje da za to nema nikakve osnove izjavio kako se navodno zbog imuniteta odustaje od istrage, treba njega pitati. I pitat ću ga u postupku koji ću pokrenuti zbog zaštite svog digniteta i odštete koja mi na toj osnovi pripada", rekao je Đukanović u parlamentu u sklopu premijerskog sata. (B. J.)

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika