03.11.2009. / 11:10

Autor: Nacionalova redakcija

Svjedoci obmane: Šeks i Kramarić lagali na suđenju Glavašu

Sudska potvrda da je Šeks lagao u slučaju gdje se okrivljenicima sudilo za nadasve brutalne ratne zločine, svojevrsna je satisfakcija i za pojedince koji su od početka ukazivali na to da u najmanju ruku nešto ne štima sa njegovim iskazom

Da se ne radi o monstruoznim likvidacijama koje su upotpunjavane spravama za mučenje, svjedočenje prvog hrvatskog muža - barem što se tiče poznavanja zakonodavstva među saborskim grijačima stolica - bilo bi obična tragikomedija; Dani slaveDa se ne radi o monstruoznim likvidacijama koje su upotpunjavane spravama za mučenje, svjedočenje prvog hrvatskog muža - barem što se tiče poznavanja zakonodavstva među saborskim grijačima stolica - bilo bi obična tragikomedija; Dani slaveSvjedočeći u procesu likvidacije osječkih Srba iz početka 90-ih godina, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i nekadašnji čelnik grada Osijeka Zlatko Kramarić lagali su u svoji iskazima, kao što su se lažnim svjedočenjima služili i brojni drugi svjedoci u istom slučaju. Zaključak je to koji proizlazi iz presude, okončane prošlog tjedna, koju potpisuje sudac Željko Horvatović, a u kojoj je prvooptuženi Branimir Glavaš optužen za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti, piše Novi list. Obzirom na zaključke suda, može se konstatirati kako su Glavaš i Kramarić, inače i dalje aktivni političari, lagali pred Županijskim sudom u Zagrebu upravo po pitanju Glavaša, za kojeg su tvrdili da nije imao zapovjedne ovlasti nad tzv. 'Zaštitnom četom'. Sudac Horvatović naime smatra da je dokazano kako je upravo suprotno tim tvrdnjama (pa stoga lažima), Glavaš zapravo imao efektivnu moć prema rečenoj četi, koja je u javnosti ponajprije poznata po skraćenici BOB - Bojna osječkih branitelja iliti Branimirova osječka bojna.

Nakon što je u poluautobiografiji ustvrdio kako je Glavaš već 1991. imao zapovijednu odgovornost preko koje je doslovno gospodario tuđim životima, na suđenju je izgubio dar govora, a potom i pripadajuće moralne skrupule; Na slici: Zlatko Kramarić, svjedok promijenjivog raspoloženja
Nakon što je u poluautobiografiji ustvrdio kako je Glavaš već 1991. imao zapovijednu odgovornost preko koje je doslovno gospodario tuđim životima, na suđenju je izgubio dar govora, a potom i pripadajuće moralne skrupule; Na slici: Zlatko Kramarić, svjedok promijenjivog raspoloženja Takav zaključak sud je izvukao temeljem svjedočenja brojnih pojedinaca, između ostalog Martina Špegelja i Josipa Boljkovca, ali i iz hrpe prikupljenih dokumenata. Među pisanim dokazima koji su uzeti u obzir kao materijali u procesu nalaze se i transkripti Vrhovnog državnog vijeća, ali i zabilježeni susreti predsjednika Tuđmana s vojnim vrhom. Primjerice, na sastanku iz 1991. godine Tuđman osobno tvrdi kako je Glavaš još tijekom kolovoza te godine bio vojni komadant i sekretar Narodne obrane. Uz to, svjedok Špegelj te iste godine na Pantovaku predlaže da se trenutačno odbjeglog Glavaša postavi u štab obrane, kako bi naoružane jedinice stavio u funkciju obrane grada. Tuđman je inače o Glavašu razgovarao s nekadašnjim potpredsjednikom Vlade Milanom Ramljakom.

Međutim, kad je Ramljak te dokumentirane navode trebao potvrditi na sudu, on se nije mogao sjetiti tih tvrdnji, što ga nije spriječilo da ocijeni kako su Tuđmanove tvrdnje 'na temelju neispitanog stanja stvari'. Sud je međutim uvažio Tuđmanove navode, koji uz to nisu bili jedini dokazi što potkrepljuju zaključak pravosudnih vlasti. Naime, teze o Glavašovoj zapovjednoj nadležnosti pojavljuju se u raznim publikacijama, pa tako i u knjizi Zlatka Kramarića poznatoj pod imenom 'Gradonačelniče, vrijeme je...'.

Sud je potvrdio ono što je žalosnije i od Šeksovog laganja; da je Glavaš, u trenutku dok štema drugi kat hercegovačke izbe, i dalje gospodar života i smrti u Osijeku; Na slici: Kes državljanina BiHSud je potvrdio ono što je žalosnije i od Šeksovog laganja; da je Glavaš, u trenutku dok štema drugi kat hercegovačke izbe, i dalje gospodar života i smrti u Osijeku; Na slici: Kes državljanina BiHU njoj Kramarić piše i kako je Glavaš osobno zapovijedao vojnom akcijom u Tenju od 7. srpnja 1991. godine. Međutim, tijekom godina, Kramarić je u nekoliko navrata kreoz svoje izjave plijenio pozornost brojnim proturječnostima, kojima je zapravo redovno demantirao vlastite prijašnje navode, ponajprije one koje su mogle biti ključne za Glavaševo utamničenje. Takva praksa nije izostala ni na sudu, gdje je kao svjedok relativizirao navedeni citat iz vlastite knjige.

Za razliku od njega, Šeks je obzirom na svoje iskaze nešto drugačija priča. Podsjetimo, on je svjedočeći pred pravosudnim tijelima iznio nevjerojatnu tezu kako je 'peta kolona' zaslužna za likvidacije osječkih Srba, kojima je bio zadatak da među ostalim na taj način naštete njemu i Glavašu. Prema službenoj analizi suda, Šeks je ovakvim svjedočenjem 'zamijenio teze' i 'pokušao pomoći optužnicama prebacujući odgovornost za inkriminirana kaznena djela'. Drugim riječima, Šeks je potpuno, bezočno i svjesno lagao, Prema ocijeni suda, njegov je pokušaj obmane bio 'posve neuvjerljiv'.

Prema zakonima RH, za lažno svjedočenje pred sudom se kazneno odgovara. Hoće li nakon službene potvrde suda o neistinitim Šeksovim (i drugim) navodima biti pokrenute i pripadajuće sankcije, još ostaje za vidjeti.Prema zakonima RH, za lažno svjedočenje pred sudom se kazneno odgovara. Hoće li nakon službene potvrde suda o neistinitim Šeksovim (i drugim) navodima biti pokrenute i pripadajuće sankcije, još ostaje za vidjeti.Naime, osim što naravno nije imao nikakvih dokaza za svoje tvrdnje, Vladimir je Šeks imao izravnih motiva da pomogne optuženicima. S jedne strane, nije nepoznanica da je Šeks prijatelj oca Gordane Getoš Magdić, da poznaje Ivicu Krnjaka od 1972. godine, i da je s Glavašem usko surađivao. Sudska potvrda da je Šeks lagao u slučaju gdje se okrivljenicima sudilo za nadasve brutalne ratne zločine, svojevrsna je satisfakcija i za pojedince koji su od početka ukazivali na to da u najmanju ruku nešto ne štima sa njegovim iskazom. Napomenimo samo nedavnu javnu polemiku, koja se razvila između novinara Novog lista Branka Mijića i samog Branimira Šeksa, a nakon što je Mijić u jednoj od svojih kolumni među ostalim otvoreno doveo u pitanje Šeksov iskaz.

Sud je na kraju utvrdio i kako Šeks, Kramarić i Ramljak nisu bili jedini lažovi u procesu. Naime, neistinit iskaz dao je i general Vinko Vrbanac, bivši čelnik osječke policije Dubravko Jezerčić, i mnogi drugi. Sud ne zaboravlja ni napomenuti kako je Glavaš i dan danas jedna od najutjecajnijih osoba, unatoč tomu što je pobjegao u drugu državu.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 03.11.09. 13:58

ne razumijem zasto se u clanku izbjegava spomenuti da se za lazno svjedocenje kazneno odgovara.


registracija
1/11/09

Pobro, 03.11.09. 14:14

Glavas nije U BiH vec u Hr.jer je tu najsigurniji,a s vremena vrijeme se ko fol pojavi u BiH ito se pozovu nuvinari da to snime i to se unda "prikazuje" .Odmah se vrne u Hr. i zivi pod laznim imenom ( "N.N") i s maskom na licu...


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 03.11.09. 15:34

ja pak ne razumijem zasto se u tekstu izbjegava spomenuti da su srbi u osijeku ubijani prije nego je rat poceo... jer bi to potvrdilo svjedocenja boljkovca i ostalih da se rat mogao izbjeci da smo to htjeli...


registracija
31/7/09

PalacGoree, 03.11.09. 21:38

nije Šeks lagao zbog tuđe guzice, lagao je zbog svoje. On je bio glavni u Osijeku to svi znaju, samo to nitko ne želi priznati. Samo on još uvijek ima zaštitu kriminalne organizacije ADZ!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika