03.11.2009. / 16:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sutlić popustio: Četvero novinara HTV-a dobilo opomene pred otkaz

"Čelništvo HRT-a je nakon burne reakcije javnosti očigledno podvilo rep i odustalo od izvanrednog otkaza novinarima pa se odlučilo na jedno solomonsko rješenje, odnosno alibi potez i dodijelilo im opomenu pred otkaz na koju nemaju pravo žalbe", ustvrdio je Prodanović

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja SutlićGlavni ravnatelj HRT-a Vanja SutlićSukob između vodstva HRT-a-a na čelu s glavnim ravnateljom Vanjom Sutlićem i četvero novinara HTV-a u utorak je dobio i svoj epilog. Iako je bilo najavljeno kako će Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević-Pavić i Robert Zuber dobiti otkaz, oni su prema riječima jednog od njihovog odvjetnika dobili "samo" opomene pred otkaz.

"Čelništvo HRT-a je nakon burne reakcije javnosti očigledno podvilo rep i odustalo od izvanrednog otkaza novinarima pa se odlučilo na jedno solomonsko rješenje, odnosno alibi potez i dodijelilo im opomenu pred otkaz na koju nemaju pravo žalbe", ustvrdio je Prodanović, dodajući kako je riječ o odluci koja nije podložna kontroli.

Prodanović, koji zastupa novinare Maju Sever, Lelu Knežević, Sanju Mikleušević-Pavić i Roberta Zubera, tvrdi da na HRT-u nisu proveli nikakav postupak, nego su na temelju tvrdnji Sutlića donijeli odluku o opomeni pred otkaz.

"Na tu odluku mi nemamo pravo žalbe, no zatražit ćemo pomoć i na više adresa upozoriti na ovo što radi čelništvo nacionalne javne radiotelevizije", rekao je Prodanović.

Na HRT-u se zasad nije mogao dobiti nikakav komentar.

Četvero novinara nedavno je medijima potvrdilo da je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić novinarku Ivanu Dragičević-Veličković nazvao "četničkom kurvetinom". Sutlić je, pak, rekao da je to laž, nakon čega je, kako je izvijestio ravnatelj HTV-a Blago Markota, protiv novinara pokrenut stegovni postupak koji može rezultirati izvanrednim otkazom. Novinarima se zamjera što taj slučaj nisu prijavili pismenim putem unutar kuće, nego su 20 mjeseci poslije s tim izišli u javnost.

Odvjetnik novinara objasnio je kako su oni u tom razdoblju sa svime upoznali četiri sebi nadređene osobe koje su to i potvrdile - Veljka Jančića, Nikolu Kristića, Velimira Đuretića i Zdenka Duku.

Novinare HTV-a poduprli su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH), a o cijelom su slučaju obaviješteni i Odbor za ljudska prava te Europska federacija novinara.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika