04.11.2009. / 07:46

Autor: Hina

Godinu poslije: Obamu još uvijek podupire 54 posto Amerikanaca

"Obamina stopa odobravanja od 54 posto gotovo je istovjetna s 53 posto glasova koje je je osvojio prije godinu dana", ističe CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja Keating Holland

Barack ObamaBarack ObamaGodinu dana nakon povijesne pobjede na izborima, prvi crnački predsjednik SAD-a Barack Obama i dalje uživa potporu većine Amerikanaca, gotovo istu kao i na dan izbora 4. studenoga 2008., ali više zahvaljujući svojoj osobnosti nego odobravanju za politiku koju vodi, pokazala je u utorak anketa CNN/Opinion Research Co.

Prema rezultatima ankete, 54 posto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obnaša predsjedničku dužnost, a 45 posto ne odobrava.

"Obamina stopa odobravanja od 54 posto gotovo je istovjetna s 53 posto glasova koje je je osvojio prije godinu dana", ističe CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja Keating Holland.

"U gotovo svakoj demografskoj kategoriji birača, stopa odobravanja za Obamu danas je unutar dva do tri postotna boda u odnosu na postotak onih koji su glasovali za njega 2008.", kazao je Holland.

Ideološki, situacija je promijenjena pa tako danas sedam posto više liberala, te 10 posto manje konzervativaca, podržava Obamu, u odnosu na 2008.

Istraživanje pokazuje da većina Amerikanaca ne odobrava politiku koju Obama vodi u odnosu na gospodarstvo, zdravstvo, Afganistan, Irak, nezaposlenost, ilegalne imigrante i proračunski manjak.

Po drugoj strani, 60 posto Amerikanaca kaže da im Obama ulijeva povjerenje te da je snažan, iskren i pouzdan vođa. Šezdeset i tri posto smatra da on nije tipičan političar. "Više od polovice podržava Obamu na 11 od 12 pitanja o njegovim osobinama", dodaje Holland.

Samo 45 posto kaže da ima jasan plan za rješavanje problema u zemlji, što je jedina stavka na kojoj većina ima negativno stajalište o njemu.

Najniža potpora za politiku prema Iraku i Afganistanu

Druga je priča kod pitanja o njegovoj politici, gdje samo na tri od 14 pitanja Obama ima više od 50 posto odobravanja. Obama ima 62 posto potpore za ekološku politiku, te 57 posto za vladin odgovor na pandemiju gripe H1N1, unatoč zabrinjavajućem manjku cjepiva.

Minimalna većina od 51 posto odobrava Obamino ukupno vođenje vanjske politike, iako ima najnižu potporu za politiku prema Iraku i Afganistanu.

Pedeset i sedam posto ispitanih kaže da je Obama bolji nego predsjednik George W. Bush, a trećina je kazala da je Bush imao bolje rezultate.

Ankete je također pokazala da 24 posto više Amerikanaca smatra da je Joe Biden bolji potpredsjednik od Dicka Cheneya.

Ispitivanje je provedeno telefonski od 30. listopada do 1. studenoga na nacionalnom uzorku od 1018 odraslih Amerikanaca, uz marginu greške od plus, minus tri posto.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika