04.11.2009. / 10:19

Autor: Hina

Svjetska banka o recesiji, oporavku i reformama tranzicijske Europe

Strože fiskalne politike, ne izolirajući nužno zemlju od krize, mogu igrati stabilizirajuću ulogu, čak i kad neravnoteže ne potiču iz javnog sektora

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-KahnOdluke u ekonomskoj politici koje su donosile neke zemlje Europe i srednje Azije tijekom tranzicije iz centralno planiranog gospodarstva prema tržišnom, mogle su biti izvorom ranjivosti u suočavanju sa svjetskom gospodarskom krizom, a vjerojatno će utjecati i na oporavak, stoji u novom izvješću Svjetske banke, objavljenom uoči 20. obljetnice pada Berlinskog zida.

U sjedištu Svjetske banke u Washingtonu u utorak je predstavljeno izvješće "Previranja u 20: Recesija, oporavak i reforme u srednjoj i istočnoj Europi te bivšem Sovjetskom Savezu".

U izvješću se ocjenjuje da su mnoge od tih tranzicijskih zemalja danas dobro integrirane u globalna tržišta te se ističu dobre ali i loše strane te integriranosti.

Ubrzano dostizanje životnog standarda Zapadne Europe u zemljama koje su iskusile duboku ili dvostruku tranzicijsku recesiju krajem devedesetih godina 20. stoljeća, koje su omogućile banke kreditiranjem u vrijeme neuobičajeno visoke globalne likvidnosti, vodilo je visokom rastu, ali i stvorilo ozbiljne makroekonomske neravnoteže, kada su se te zemlje suočile s globalnom krizom 2008./09. godine.

Dug s kratkoročnim dospijećem dostigao je krajnje visoke vrijednosti. No, nisu sve financijski integrirane zemlje bile jednako ranjive. Njihovo iskustvo sugerira da strože fiskalne politike, ne izolirajući nužno zemlju od krize, mogu igrati stabilizirajuću ulogu, čak i kad neravnoteže ne potiču iz javnog sektora, navodi se u priopćenju Svjetske banka u povodu objave izvješća.

U izvješću se navodi da je međunarodna kolektivna akcija, koju je činilo službeno financiranje i koordinacija matičnih zapadnoeurpskih banaka za održanje njihovih podružnica u srednjoj i istočnoj Europi, omogućila da se dospjeli vanjski dug reprogramira, bar za sada. Te matične banke bile su ključne u jačanju proračunskih ograničenja i održavanju makroekonomske stabilnosti u prvom desetljeću tranzicije, navodi se, među ostalim, u izvješću Svjetske banke.

"Izgledi za gospodarski rast u novim tržištima Europe i srednje Azije znatno su slabiji nego u godinama prije krize", upozorio je Pradeep Mitra, jedan od tri autora izvješća i bivši glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, na predstavljanju izvješća.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika