12.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SRBIJA

U NEDJELJU PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI

U NEDJELJU PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI

U nedjelju će se u Srbiji održati predsjednički izbori, na kojima će građana birati jednog od 15 kandidata za trećeg predsjednika republike od 1990. godine. Ukoliko niti jedan kandidat u nedjelju u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, predsjednik će biti izabran 27. lipnja, između dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. U drugom krugu pobjeđuje onaj koji dobije više glasova. Otkada je istekao mandat dotadašnjem predsjedniku Milanu Milutinoviću 29. prosinca 2002. godine, Srbija nema predsjednika. Milutinović se nakon isteka mandata dobrovoljno predao Haaškom sudu, gdje je optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Prvi sljedeći izbori nisu uspjeli zbog nedovoljnog odaziva birača, tj. jer nije bio ispunjen uvjet da na izbore u prvom krugu mora izaći više od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača da bi izbori bili valjani. Taj je uvjet u međuvremenu ukinut odlukom Skupštine Srbije.
Prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja, od ukupnih 15 kandidata tek će četvorica dobiti značajan broj glasova. Riječ je o zamjeniku predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću, potpredsjedniku Demokratske stranke Srbije i kandidatu vladajuće koalicije u Srbiji Draganu Maršićaninu, te biznismenu Bogoljubu Kariću, kandidatu skupine građana. Osim njih, kandidati su i Ljiljana Aranđelović (koju je predložila Jedinstvena Srbija), Ivica Dačić (Socijalistička partija Srbije), Milovan Drecun (stranka Preprod Srbije), Dragan Đorđević (Stranka državljana Srbije), Branislav Ivković (Socijalistička narodna stranka), Mirko Jović (Narodna radikalna stranka, Srbija i dijaspora i Europski blok), princeza Jelisaveta Karađorđević (Grupa građana “Za ljepšu Srbiju”), Zoran Milinković (Patriotska stranka dijaspore), Borislav Pelević (Stranka srpskog jedinstva) i Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka).
Kako predviđaju istraživanja, najveće iznenađenje izbora bit će rezultat biznismena Bogoljuba Karića, koji bilježi oko 14 posto glasova birača. Prema riječima direktora “Strateškog marketinga” Srđana Bogosavljevića, njegova bi kandidatura mogla utjecati na povećan odziv birača (čak oko 54 posto), jer Karić “očito privlači dio birača koji inače ne bi izašli na izbore”.
“Na ovim predsjedničkim izborima koje birači, čini se, doživljavaju kao važne, ali ne i presudne, izmjerit će se rezultante socijalnih i političkih silnica i u osnovi će se dobiti odgovor na to što je generalni pravac kretanja u Srbiji”, zaključak je analize beogradskog Centra za proučavanje alternativa.
Ukupno 8.596 biračkih mjesta, od kojih na Kosovu 245, 33 u inozemstvu i 15 u zatvorima, bit će otvorena u nedjelju u sedam ujutro za 6.531.549 građana Srbije, a zatvorena u 20 sati. Prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju oko ponoći.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika