04.11.2009. / 11:04

Autor: Nacionalova redakcija

U BiH akcija uhićenja osumnjičenika za ratne zločine nad Hrvatima

"Ratni zločin na području sela Trusine počinjen je 16. travnja 1993. godine. Tada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od koji je 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Prilikom napada, ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rano jutros su u centru Sarajeva uhitili su državljanina BiH i Srbije Nihada Bojadžića (47), osumnjičenog za ratni zločin nad hrvatskim civilima u selu Trusina, općina Konjic, 1993. godine, piše Dnevni avaz.

"Ratni zločin na području sela Trusine počinjen je 16. travnja 1993. godine. Tada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od koji je 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Prilikom napada, ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece", rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Bojadžić je pod istragom jer je tada bio zamjenik komandanta specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", pri štabu komande Armije BiH.

Dnevni avaz prenosi izjave nadležnog Tužiteljstva prema kojima će osumnjičeni u zakonskom roku biti predan tužitelju koji će ga ispitati i, nakon toga, odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora. U sklopu ove istrage pretreseno je više lokacija širom BiH među kojima i objekti Hasana Hakalovića, Mustafe Buturovića, Jusufa Hadžajlije, Nusreta Avdibegovića, Senada Memića, Salke Gušića te Sefera Halilovića. I njih Tužilaštvo sumnjiči za zločin u Trusini.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhitili su u rujnu ove godine Nedžada Hodžića zvani Džon Vejn, Mensura Memića Mentu, Dževada Salčina Struju i Senada Hakalovića. Oni su također bili pripadnici 'Zulfikara', i terete se za iste ratne zločine. Njima je sud nedavno produžio pritvor.

Vezane vijesti

'Dan bijelih traka'

'Dan bijelih traka'

Naredbu o obilježavanju svih nesrba i njihove imovine u Prijedoru izdao je Krizni štab općine Prijedor. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika