04.11.2009. / 12:10

Autor: Hina

Societe Generale više nego udvostručio dobit u trećem tromjesečju

"Uspješna dokapitalizacija dovodi Societe Generale u snažnu poziciju za izlazak iz krize", navodi se u priopćenju

Societe je zahvaljujući dokapitalizaciji vratio kredit koji joj je država dalaSociete je zahvaljujući dokapitalizaciji vratio kredit koji joj je država dalaFrancuska banka Societe Generale u srijedu je objavila da je u trećem tromjesečju ostvarila više nego dvostruko veću neto dobit u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, zahvaljujući boljim tržištima uvjetima koji su poduprli dio poslovanja s investicijskim bankarstvom.

Neto dobit u tom je razdoblju iznosila 426 milijuna eura, nasuprot 183 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine, navodi se dalje u priopćenju druge po veličini francuske banke.

Banka je nadalje ustvrdila da se u trećem tromjesečju dodatno normalizirala situacija na tržištima, koja se još uvijek oporavljaju od prošlogodišnjeg kolapsa investicijske banke Lehman Brothers.

U dijelu poslovanja s korporativnim i investicijskim bankarstvom Societe Generale u trećem je tromjesečju ostvarila neto dobit od 133 milijuna eura, unatoč 751 milijun eura gubitaka i otpisa, uglavnom povezanih sa sužavanjem razlike u kamatnim stopama po kreditima. U odgovarajućem razdoblju godinu ranije zabilježila je pak neto gubitak od 240 milijuna eura.

Takvi rezultati pomogli su anulirati slabiju dobit u bančinom temeljnom bankarskom poslovanju u Francuskoj. Neto dobit tog dijela poslovanja smanjena je za 14 posto, na 287 milijuna eura.

U listopadu je Societe Generale dovršio dokapitalizaciju vrijednu 4,8 milijardi eura, čiji je cilj bio pribaviti sredstva za vraćanje državne pomoći u visini ukupno 3,4 milijarde eura. Ostatak će iskoristiti za jačanje kapitalne pozicije i financiranje akvizicije francusko-belgijskog zajmodavca Dexije.

Bančina stopa adekvatnosti kapitala (Tier 1), smatrana ključnim pokazateljem financijskog zdravlja neke banke, u trećem je tromjesečju uvećana na 10,4 posto, nakon 8,5 posto u istom razdoblju godine ranije.

"Uspješna dokapitalizacija dovodi Societe Generale u snažnu poziciju za izlazak iz krize", navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika