04.11.2009. / 16:35

Autor: Hina , Boris Bilas

Šuker neće Polančecovu fotelju: Bilo bi neozbiljno razmišljati o tome

Upitan što ako MOL Ini ne odobri kredit koji bi hrvatskoj naftnoj industriji pomogao da otplati dugovanja prema državi, što je MOL uvjetovao dogovorom o izdvajanju plinskog biznisa, Šuker je kazao da je Ina "kompanija koja se može zadužiti i na tržištu"

Ivan ŠukerIvan ŠukerNakon što je danas u javnost izašla informacija kako je većina ministara u Vladi mišljenja kako posao otkupa plinskog biznisa od Ine, dogovoren drugim dioničarskim ugovorom između Hrvatske i mađarskog MOL-a, u ovom trenutku nije isplativ te da bi od tog plana trebalo odustati, na ovu temu osvrnuo se i ministar financija Ivan Šuker.

On je kazao kako pregovori države s mađarskim MOL-om oko izdvajanja plinskog biznisa iz poslovanja Ine još uvijek traju.

"O tome što će biti s plinskim biznisom još traju pregovori s MOL-om", istaknuo je Šuker odgovarajući na pitanja novinara nakon okruglog stola Hrvatskih izvoznika.

Pritom je podsjetio da se u tim pregovorima mora voditi i računa o razlozima zašto Ina ostvaruje određene minuse u tom poslovanju.

"Dobro se zna da Ina plin po jednoj cijeni uvozi, a po drugoj prodaje i kućanstvima i povlaštenim kupcima, kao što su prvenstveno HEP i Petrokemija. Iz tog se osnova stvaraju određeni minusi na kraju godine i to je sve što se mora pri tome uzeti u obzir ", kazao je ministar financija.

Upitan što ako MOL Ini ne odobri kredit koji bi hrvatskoj naftnoj industriji pomogao da otplati dugovanja prema državi, što je MOL uvjetovao dogovorom o izdvajanju plinskog biznisa, Šuker je kazao da je Ina "kompanija koja se može zadužiti i na tržištu".

Ponovio je da Ina do kraja ove godine moraju podmiriti svoje obveze prema državi i da u tome nema "nikakav specijalan status u odnosu na ostale porezne obveznike u Hrvatskoj".

No, dodao je, da bi bilo neozbiljno i neodgovorno da se kompaniju koja pokriva više od 50 posto tržišta blokira prije turističe sezone i tako joj se onemogući rad i opskrba gorivom velikog dijela Hrvatske koji ne pokriva niti jedna druga naftna kompanija.

"Oni moraju podmirivati svoje obveze isto kao i svi ostali i do kraja godine moraju podmiriti prema državi sve obveze, a ako ne podmire, odnosno ako ne dobiju rješenje o obročnoj otplati, zna se što slijedi", kazao je ministar financija.

Na upit da li je on budući potpredsjednik Vlade za gospodarstvo odgovorio je pak da trenutno razmišlja "samo kako završiti ovu fiskalnu godinu i kako napraviti proračun za 2010. godinu".

"Mislim da je preozbiljno vrijeme da ja kao ministar financija u trenucima kad se jedna izuzetno zahtjevna i teška fiskalna godina privodi kraju i kad je proračun za narednu godinu u završnoj fazi razmišljam o bilo čemu drugom. Onda bi se osjećao kao vrlo neozbiljan čovjek", rekao je Šuker.

Na novinarski je upit ponovio i da će se sredstva od 1,5 milijardi dolara vrijednog izdanja državnih obveznica koristiti za umanjenje proračunskog deficita, refinanciranje kratkoročnih kredita iz ove godine, a dijelom i za reprogram dugoročnih kredita iz prethodnih godina.

Medijske spekulacije da država priprema i izdanje obveznica za kinesko tržište komentirao je pak upitom "odakle vam, to". U Ministarstvu financija, kazao je, na gotovo dnevnoj bazi održavaju se sastanci o likvidnosti, na temelju kojih se planiraju i slijedeći koraci, "pa kad se odlučimo otići prema Kini otići ćemo, a o tome će na vrijeme biti informirana i hrvatska javnost".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika