05.11.2009. / 07:33

Autor: Boris Bilas

Blokada stvar prošlosti: Novi izazvovi pravosuđe i brodogradnja

Većina država EU smatra da Hrvatska mora biti 28. država članica i da mora ući u EU prije Islanda. No, u EU upozoravaju na poglavlja o pravosuđu, poljoprivredi i privatizaciji brodogradilišta

Premijeri Hrvatske, Švedske i Slovenije nakon potpisivanja arbitražnog sporazumaPremijeri Hrvatske, Švedske i Slovenije nakon potpisivanja arbitražnog sporazumaNakon što su Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali sporazum o arbitraži u Bruxellesu je zavladao optimizam i uvjrenje kako je Hrvatska na korak do ulaska u Europsku uniju.

U Bruxellesu i glavnim gradovima EU vjeruju da će se pristupni pregovori dovršiti polovicom 2010. i kažu da je potpisivanje u Stockholmu "odlična vijest za EU".

Brojni izvori iz EU spotvrdili su kako je cilj da Hrvatska do kraja ove godine otvori preostala poglavlja, osim eventualno onog o pravosuđu koje bi se moglo otvoriti početkom sljedeće godine, doznaje Jutarnji list.

Zatim bi u prvoj polovici trebalo zatvoriti sva poglavlja. Već ovih dana formirat će se grupa za izradu nacrta hrvatskog pristupnog ugovora koji bi se potpisao u drugoj polovici 2010. Proces ratifikacije trebao bi trajati nešto više od godinu dana i Hrvatska bi već od početka 2012. bila punopravna članica EU.

Većina država EU smatra da Hrvatska mora biti 28. država članica i da mora ući u EU prije Islanda. No, u EU upozoravaju na poglavlja o pravosuđu, poljoprivredi i privatizaciji brodogradilišta.

Otvaranje poglavlja o pravosuđu blokirano je zbog toga što glavni haaški tužitelj Serge Brammertz još nije u potpunosti zadovoljan hrvatskom suradnjom. U EU očekuju da će radne skupine i akcijski planovi koje je Hrvatska poduzela pomoći da Brammertz dade pozitivno mišljenje o Hrvatskoj koje je nužno da Nizozemska i neke druge države članice odblokiraju otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Neke države u EU žele otvaranje poglavlja o pravosuđu kako bi time pokazale i potporu naporima Hrvatske, pogotovo Ministarstva pravosuđa, u borbi protiv korupcije i ohrabrili je da nastavi u tom pravcu.

Također, nakon ostavke potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, u EU sa znatiželjom očekuju dovršetak procesa privatizacije brodogradilišta.

Nakon potpisivanja Sporazuma sa Slovenijom poruka je da su blokade na putu prema članstvu uklonjene i da sada doista sve ovisi o Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 05.11.09. 22:36

Slušajte kranjci bagro konjušarska. Da se niste usudili raspisivati nikakav referendum i minirati sporazum o arbitraži!! Jeste li me čuli?! Trebalo nam je 18 godina da vas navučemo na tanak led i gle sad stoka kranjska bi minirala sporazum. Moj deda (bil je veliki trgovec) je imal zaposlena 4 kranjca kak ti konjušara i uvek je govoril: "S tim kranjcima je važno biti strog i odrešit inaće su nizakaj. Al ak im žestoko zapovediš kaj da delaju oni te poslušaju jako pokorno i sve dobro naprave". I zato slušaj me pozorno marvo kranjska - opetujem - da se niste usudili rušiti sporazum i kvit!!!


registracija
9/8/09

petdan, 07.11.09. 14:49

I moj deda je bil veliki trgovec - ustvari veliki konjski mešetar.
Kad se jednom u Zagorju na sajmu živine sa zagorcima napil, netko mu je podvalil 4 kljusteta
(ime jim je bilo Lujo1, Lujo2, Lujo3 i Lujo4).
Kad jih je dovel doma on je moral ustanoviti kaj nisu dobri ni za vuču voza, ni za oranje njive, ni za jahanje a kamoli za mortadelu pa jih odveo u ludnicu za živali. Moguče je da i danas srečno žive.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika