05.11.2009. / 10:00

Autor: Mislav Šimatović

Sanaderov štab: Na tajnom sastanku s ministrima u Marcellinu

U luksuznom zagrebačkom restoranu bivši je premijer čitav prošli tjedan sastančio s HDZ-ovim ministrima, pripremajući teren za povratak u visoku politiku

Izdvojena prostorija restorana Marcellino u kojoj je Sanader obavljao diskretne sastankeIzdvojena prostorija restorana Marcellino u kojoj je Sanader obavljao diskretne sastankeBivši premijer Ivo Sanader čitav je prošli tjedan održavao diskretne sastanke sa stranačkim istomišljenicima u luksuznom zagrebačkom restoranu Marcellino, u blizini Cmroka, doznaje nacional.hr iz dva neovisna izvora.

U izdvojenoj prostoriji restorana, u koji bivši premijer zalazi godinama, u kasnim poslijepodnevnim satima, Sanader se uglavnom sastajao sa sebi lojalnim ministrima iz redova HDZ-a. Sadržaj tih razgovora nismo uspjeli doznati, ali može se pretpostaviti da se radi o Sanaderovim pripremama za povratak u visoku politiku, kako otkriva tjednik Nacional u najnovijem broju.

Glavni motivi Sanaderova reaktiviranja

Nacional piše da Sanader posljednjih desetak dana održava intenzivne kontakte s osobama koje smatra saveznicima - pojedinim ministrima, zastupnicima i stranačkim dužnosnicima, sve sa svrhom pripreme terena za povratak u politiku, i to u relativno skorom razdoblju. Glavni motiv reaktiviranja su policijske istrage u kojima su osumnjičeni visoki dužnosnici HDZ-a, a informaciju prema kojoj je, kako bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona, Sanader spreman eliminirati premijerku Kosor, Nacionalu je potvrdio bliski suradnik bivšeg premijera.

Kramarka i Šimonovića Sanader je apostrofirao kao glavne krivce procesuiranja afera s HDZ-ovim dužnosnicimaKramarka i Šimonovića Sanader je apostrofirao kao glavne krivce procesuiranja afera s HDZ-ovim dužnosnicimaMeđutim, kako tvrdi naš izvor, odbjegli se premijer na ručku u Marcellinu našao i s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, kojeg je osobno doveo u Vladu, ali kojeg nikako ne smatra svojim saveznikom, zbog sve većeg broja istraga povezanih s HDZ-ovim dužnosnicima.

'Priveden' i ministar Karamarko

Razlozi sastanka i sadržaj razgovora između Sanadera i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka mogu se nazrijeti i iz informacije koju je u utorak objavio Nacional. Naime, Nacional piše da su glavna meta Sanaderovih razgovora sa saveznicima Tomislav Karamarko i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Sanader ih obojicu smatra krivcima za procesuiranje afera čiji su sudionici HDZ-ovci, a koje su kulminirale u aferi Podravka, zbog koje je nastradao Damir Polančec. Naravno da Sanader nije zabrinut zbog Polančeca nego strahuje da bi sudionici tih skandala možda mogli upozoriti i na njegovu odgovornost, a Karamarko i Šimonović ne pokazuju namjeru opstruiranja istraga. Zato su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, skupa s Državnim odvjetništvom, predsjednikom Stipom Mesićem i medijima, apostrofirani kao neprijatelji HDZ-a.

Medijska operacija stožera iz Marcellina

U tom kontekstu treba promatrati i jučerašnji istup Damira Polančeca, koji se može smatrati svojevrsnom medijskom operacijom stožera iz Marcellina. Bivši je ministar u dva gotovo identična intervjua, emitirana jedan za drugim u središnjim informativnim emisijama HTV-a i Nove TV, oštro napao Mesića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prvog se svim silama trudi povezati s malverzacijama u Podravci i povezanim tvrtkama, dok drugog osuđuje da koristi represivni aparat u interesu određenih grupacija koje se žele obračunati s HDZ-om.

Damir Polančec i Ivo SanaderDamir Polančec i Ivo SanaderNa sastancima s istomišljenicima Sanader pokušava razraditi nekoliko smjerova u kojima bi neformalna skupina trebala djelovati. Sanaderov je prvenstveni interes da se utjecajni HDZ-ovci zaštite od kaznenog progona. Razlozi za to su dvojaki - kaznenim gonjenjem utjecajnih stranačkih pripadnika, HDZ bi se mogao podijeliti i urušiti. Osim toga, ako neki ministar stvarno bude kazneno odgovarao zbog malverzacija i zlouporabe položaja, moglo bi se postaviti pitanje odgovornosti Ive Sanadera, bez kojeg se od početka 2004. do srpnja 2009. u vrhu države nije o ničem odlučivalo.

Također, Sanader kod stranačkih kolega lobira da ne podrže ulazak nestranačkih osoba u Vladu, poput šefa HUP-a Damira Kuštraka, ser smatra da će oni raditi za interesne skupine koje ih podržavaju, a ne na zaštiti i snaženju HDZ-a.

Prvi politički cilj, koji je Sanader postavio pred neformalnu grupu saveznika, jest poraz SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima Ive Josipovića.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 05.11.09. 10:07

pozvao je svoje prijatelje na buniku i grupnjak ahhahah


registracija
27/7/09

verina, 05.11.09. 11:33

Bojim se da je bivši dovoljno jak da zaustavi pozitivne trendove; u svakoj slučaju, dovoljno je sebičan i samoživ da cijelu državu drži kao taoca svojim ambicijama i svojoj pohlepi. Odurno!


registracija
8/8/09

tovar62, 05.11.09. 11:48

zao mi je sta ste ssljepi i niste u stanju prepoznati najobicnije stvari a to su da je premjer provodio Hrvatsku politiku a Stipe Jugoslavensku ,mislim obicni ste sljepci ili ste ljubitelji takvoga Stipe a Bandic i Ivo su idelan tim za Hrvatsku


registracija
8/11/06

Willie, 05.11.09. 22:18

e moj tovare, ti mora da nosiš neku čudnu dioptriju kad sve to tako vidiš;) Ako je Sanader, i ne samo on nego i Dr. Francek, provodio hrvatsku politiku (?), a znamo svi, ili oni koji ne nose tvoje naočale, da je ta politika bila ....... običan lopovluk na visokoj razini, po sistemu "u se, na se, zna se" ;))).
Ne znam samo u što bi se ta pobjegulja Sanader pri povratku u hrvatsku (?!) politiku mogla reinkarnirati. ?!


registracija
27/7/09

columbo, 06.11.09. 10:25

@ Willie, ne trudi se, ne isplati se. Ne dopire to do njega.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 06.11.09. 17:06

tovare62----promijeni ime jer svojim pisanjem vrijeđaš simpatične životinje.


registracija
8/11/06

Willie, 07.11.09. 01:06

columbo, znam da ne vrijedi :( tovar je čistokrvni HDZ-ovac ... no, nekad ne mogu odoljeti ;)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika