05.11.2009. / 11:10

Autor: Hina

Najviši toranj na svijetu bit će otvoren 4. siječnja

Najviši toranj na svijetu predstavlja središnji dio divovskog projekta, vrijednog 20 milijardi dolara, gradnje nove gradske četvrti "Burdž Dubai" koja obuhvaća "Dubai Mall", najveći trgovački centar na svijetu, kao i 30.000 stanova

Foto: WikipediaFoto: Wikipedia"Burdž Dubai", najviši toranj na svijetu koji će dosezati 800 metara, bit će otvoren 4. siječnja s godinu dana zakašnjenja, objavili su investitori.

Datum 4. siječnja izabran je jer se podudara s četvrtom obljetnicom stupanja na vlast dubaijskog emira, šeika Muhameda Bena Rašida Al-Maktuma, priopćeno je iz tvrtke za nekretnine "Emaar".

Toranj se gradi od 2004. i trebao je originalno biti otvoren 2008.

Najviši toranj na svijetu predstavlja središnji dio divovskog projekta, vrijednog 20 milijardi dolara, gradnje nove gradske četvrti "Burdž Dubai" koja obuhvaća "Dubai Mall", najveći trgovački centar na svijetu, kao i 30.000 stanova.

Tvrtka "Emaar" objavila je u travnju 2007. da je "Burdž Dubai" postao najviši neboder na svijetu, oborivši dotadašnji rekord "Taipeija 101" u Tajvanu, visokog 508 metara.

Troškovi izgradnje tog zdanja procijenjeni su na milijardu dolara, ali taj bi iznos u konačnici mogao biti premašen.

Arhitekt tornja koji će imati 160 katova je Amerikanac Adrian Smith. U njemu će biti stanovi, poslovni prostoti i hotel Armani s linijom namještaja slavnog talijanskog dizajnera.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika