05.11.2009. / 15:20

Autor: Hina

Zakon o trošarinama uništava malu brodogradnju

"Da su usvojili naše prijedloge Vlada je mogla prihodovati određena sredstva u proračun, a samim tim mali proizvođači ne bi propali", zaključuje Krizman

Visoke trošarine ugrožavaju mala brodogradilištaVisoke trošarine ugrožavaju mala brodogradilištaZakon o posebnim porezima na osobne automobile, plovila i zrakoplove uništava malu brodogradnju i popratne industrije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca u Splitu.

Zbog visokih trošarina mala brodogradnja je pred gašenjem, a bez posla bi u dvjestotinjak poduzeća u zemlji moglo ostati i do 4000 radnika, kazao je Ivan Soža, predsjednik Nadzornog odbora Klastera male brodogradnje i dopredsjednik Udruženja hrvatskih marina.

"Novih narudžbi za nove brodove nema. Trenutno je sklopljeno samo pet ugovora za finaliziranje za kupnju brodova i zaista je ovo krajnji trenutak da se nešto napravi za malu brodogradnju", rekao je Soža.

Direktor Klastera male brodogradnje Mario Krizman smatra kako je donošenjem novog zakona o visokim trošarinama, koje su negdje uvećane i za 10 do 12 puta, zapravo ugrožena egzistencija malih proizvođača koji imaju manji broj zaposlenih.

"Zato smo od Vlade tražili da se za plovila do sedam metara, snage 50 kW ne uvodu trošarine. Ne mogu se takvi mali proizvođači uspoređivati s proizvođačima automobila. Ni kupci tih plovila se ne mogu uspoređivati s kupcima luksuznih automobila i zrakoplova. Da su usvojili naše prijedloge Vlada je mogla prihodovati određena sredstva u proračun, a samim tim mali proizvođači ne bi propali", zaključuje Krizman.

Kako se moglo čuti na konferenciji, brodograditelji su od samog početka bili spremni za razgovor i ponudili svoje prijedloge trošarina jer su smatrali kako će uvođenje novih stopa posebnog poreza na promet luksuznih dobara - plovila, automobila i zrakoplova, najviše pogoditi upravo njih.

Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca Dalmacije, postavio je pitanje kako je moguće da su zastupnici u Saboru digli ruke za zakon zbog kojeg će mnogi ostati bez posla, a u svemu će tome najviše profitirati strane banke.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika