05.11.2009. / 16:22

Autor: Hina

Karadžiću branitelj po službenoj dužnosti, suđenje 2010.

Obrazlažući odluku o nametanju branitelja po službenoj dužnosti u interesu pravde, Sudsko vijeće utvrdilo je da je optuženi Karadžić u značajnoj mjeri i ustrajno opstruirao ekspeditivno vođenje sudskog postupka odbijanjem da mu prisustvuje do trenutka kada bi sam procijenio da je spreman

Haaški sud (ICTY) u četvrtak je odlučio da se bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću dodijeli branitelj po službenoj dužnosti i nastavak suđenja zakazao je za 1. ožujka 2010. godine kako bi se novoimenovani branitelj pripremio za suđenje.

Tu je odluku Sud donio nakon što je Karadžić protekloga tjedna odbio pojaviti se na početku suđenja tvrdeći da nije imao dovoljno vremena da se pripremi za postupak. Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH.

Sud je naložio Tajništvu Haaškog suda da odredi branitelja.

Obrazlažući odluku o nametanju branitelja po službenoj dužnosti u interesu pravde, Sudsko vijeće utvrdilo je da je optuženi Karadžić u značajnoj mjeri i ustrajno opstruirao ekspeditivno vođenje sudskog postupka odbijanjem da mu prisustvuje do trenutka kada bi sam procijenio da je spreman.

"Ponašanje optuženog zapravo je dovelo do zastoja u suđenju što je očigledno bio njegov cilj", stoji u obrazloženju odluke.

"Jasno je pokazao da želi, umjesto Sudskoga vijeća, kontrolirati kada će se suđenje nastaviti. Sudsko vijeće ocijenilo je da se radi očiglednim primjerima namjernog opstruktivnog ponašanja bez obzira na njegovu raniju kooperativnost u pripremi suđenja", dodaje se u obrazloženju odluke.

Sudsko vijeće uvažilo je da je novome branitelju po službenoj dužnosti potrebno određeno vrijeme za upoznavanje s predmetom i procijenilo da bi nekoliko mjeseci zadovoljilo te potrebe.

Suci su pozvali optuženog da surađuje s braniteljem koji će biti imenovan.

Prema odluci suda, suđenje će se nastaviti 1. ožujka uvodnim riječima obrane optuženog Karadžića.

Sudsko vijeće je na kraju odluke upozorilo Karadžića da će se, ako ustraje na nedolascima na suđenje ili na drugi način bude ometao ekspeditivnost postupka, time odreći prava da se sam zastupa i neće više ostvarivati pravo na pomoć tima koji mu je dosad pomagao.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika