05.11.2009. / 18:47

Autor: Ivica Medo

Video: Kraj sna o europskom proljeću: Ajax pobijedio Dinamo 2:0 na Maksimiru

U 4. kolu Skupine A Europske lige Ajax je pobijedio Dinama 2:0 pogocima Marka Pantelića u 13. minuti i De Zeeuwa u 45. minuti

Ivan Tomečak bio je najbolji u redovima Dinama u prvom poluvremenu (Foto: Igor Šoban)Ivan Tomečak bio je najbolji u redovima Dinama u prvom poluvremenu (Foto: Igor Šoban)

Utakmicu 4. kola Europa lige protiv Ajaxa na maksimirskom stadionu, momčad zagrebačkog Dinama okončala je s dva gola minusa i dva igrača manje od ''kopljanika''.

Ajax je zasluženo pobijedio Dinamo s 2-0. Poveli su gosti u 14. minuti nakon slobodnog udarca s lijeve strane, kojeg je izveo Emanuelson. Na loptu je krenuo Suarez koji je bio u očiglednom zaleđu, ali nije dirao loptu. Učinio je to srpski napadač Marko Pantelić koji je potpuno sam ispred Tome Butine iz neposredne blizine pospremio loptu u mrežu. U 35. minuti je Cufre dobio izravni crveni karton zbog udaranja laktom Suareza.

U 38. minuti je Sivonjić lošim udarcem upropastio dobru priliku za Dinamo, zapravo i najbolju na utakmici. U prvoj minuti sudačke nadoknade je Ajax potvrdio pobjedu pogotkom De Zeeuwa glavom pored zaspale Dinamove obrane. Zanimljivo da je 26-godišnji vezni igrač Ajaxa Demy De Zeeuw prošle nedjelje postigao dva pogotka u prvenstvenoj pobjedi Ajaxa u Amsterdamu protiv najvećeg rivala Feyenoorda 5-1.

Ajax je u nastavku imao nekoliko prilika i za povećanje vodstva, a Dinamo je u 73. minuti ostao s devetoricom na terenu, budući da je Calello dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Dinamo je ovim porazom izgubio i teoretske izglede za plasman u šesnaestinu finala.

U drugoj utakmici 4. kola u A skupini, Anderlecht je kao domaćin pobijedio Timişoaru 3-1. Strijelci za Anderlecht bili su Suarez u 30. minuti, Boussoufa u 69. i Legear u petoj minuti sudačke nadoknade, dok je strijelac za rumunjsku momčad bio Parks glavom u 51. minuti. Dodajmo da je Suarez sam izborio jedanaesterac u 30. minuti, kojeg je onda i realizirao...

Ajax i Anderlecht ovim su pobjedama osigurali izborili plasman u šesnaestinu finala Europa lige, budući da imaju po 8 bodova, šest više od Timişoare, a 8 više od Dinama, kojem je UEFA oduzela tri boda zbog nereda njegovih navijačana utakmici u Temišvaru.

Europa liga, 4. kolo skupine A:

Dinamo - Ajax 0-2 (Pantelić 14, De Zeeuw 45+1)

Anderlecht - Timişoara 3-1 (Suarez 30 - 11 m, Boussoufa 69, Legear 90+5 / Parks 51)

Ljestvica:

1. Ajax 4 2 2 0 5-2 8

2. Anderlecht 4 2 2 0 6-2 8

3. Timişoara 4 0 2 2 1-6 2

4. Dinamo 4 1 0 3 4-6 0*(oduzeta 3 boda zbog nereda navijača)

TIJEK UTAKMICE UŽIVO:

Otužna slika na Maksimiru desetak minuta prije početka dvoboja Dinama i Ajaxa u 4. kolu skupine A Europske lige.

Osim dvjestotinjak Ajaxovih navijača koji su smješteni u loži maksimirskog stadiona, na "oronulom ruglu na kraju gradu" nema Dinamovih navijača zbog kazne Uefe. Na sjeveru je samo izvješen transparent BBB-a:

"Nisi Ti sad ništa bez nas... Tko ti je duša, srce, a i glas? Pa, kad sve to znaš, ne srami se sad nas!"

U momčadi Dinama nema najboljeg igrača "modrih" Marija Mandžukića, koji se još nije oporavio od ozljede lista noge, a od prije iz prve postave nedostaje još također ozlijeđeni Igor Bišćan i Milan Badelj.

Utakmica je počela prije nekoliko trenutaka.

U prvih nekoliko minuta Ajax je krenuo ambicioznije od Dinama i do sada je imao dva ozbiljnija pokušaja, s kojima je ugrozio vrata Tome Butine. Jedan je Dinamova obrana blokirala, a u drugom je Butina mirno obranio šut s distance.

U tijeku je 8. minuta utakmice.

GOOOOL!!! PANTELIĆ, 13. MINUTA

Ajax je poveo pogotkom Marka Pantelića. Nakon slobodnog udarca uslijedila je akcija Ajaxa, a srpski napadač ubacio je loptu u mrežu Dinama s nekoliko metara pored skamenjene obrane "modrih".

23. minuta

Tomečak je nakon proigravanja Cufrea izašao sam pred Stekelenburga, no nije se na vrijeme odlučio na udarac pa ga je blokirao netko iz obrane Ajaxa, lopta je na kraju došla do Sammira koji slabo puca s dvadeset metara, tako da je ta lopta bila lak plijen za vratara Ajaxa.

U tijeku je 32. minuta.

Ajax se povukao na svoju polovicu i vreba šansu iz kontre. Dinamo pokušava pritisnuti Nizozemce, no bez većih šanse za pogodak. Uglavnom sve akcije "modrih" završavaju na rubu šesnaesterca Ajaxa.

CRVENI KARTON!!! 36. MINUTA

Crveni karton dobio je Cufre zbog udaranja laktom u glavu Demyja de Zeeuwa. Dinamo nastavlja utakmicu s igračem manje.

38. minuta

Stopostotna šansa za Dinamo. Tomečak je probio s desne strane, odlično je proigrao Sivonjića na drugu stativu, no ovaj očajno puca sa svega šest-sedam metara. Bilo je to više dodavanje nego udarac, pa je Stekelenburg mirno uhvatio loptu.

40. minuta

Fantastična akcija nogometaša Ajaxa. Nakon trostrukog duplog pasa na rubu Dinamova šesnaesterca Zeeuwe izlazi sam pred Butinu koji odlično brani udarac nogom.

42. mintua

Tomislav Barbarić ulazi umjesto Moralesa.

GOOOOL!!! DE ZEEUW, 45 +1

Ajax u sučevom vremenu prvog poluvremena postiže drugi pogodak preko Demyja de Zeeuwa i vjerojatno riješava pitanje pobjednika.

Kraj prvog poluvremena.

DRUGO POLUVRIJEME

Mathias Chago zamijenio je Ivicu Vrdoljaka.

U tijeku je 57. minuta, nema uzbuđenja, Ajax sigurno čuva vodstvo, a Dinamo nema ideju kako da dođe do šanse.

61. minuta

Velika šansa za Ajax. Nakon duplog pasa s De Zeeuweom, Lusi Suarez izašao je sam pred Butinu, no Dinamov vratar ponovno dobro reagira i brani udarac urugvajskog nogometaša.

CRVENI KARTON!!! CALELLO, 73. MINUTA

Drugi žuti karton za Calella. Dinamo sada igra s dva igrača manje.

76. minuta

Odličan udarac Emanuelsona iz slobodnog udarca, Butina vadi loptu iz rašlji.

89. minuta

Mitchell Donald pucao je topovski s dvadesetak metara, no Butina još jednom odlično brani.

90. minuta

Dobar udarac Ibaneza iz slobodnog udarca s dvadesetak metara. Stekelenburg sigurno brani.

U sučevoj nadoknadi Butina je još dva puta dobro intervenirao.

KRAJ UTAKMICE

DINAMO - AJAX 0:2

Stadion Maksimir

Strijelci: Pantelić 13, De Zeeuw 45 +1

Crveni kartoni: Cufre 36, Calello 73 (dva žuta)

Žuti kartoni: Lovren 74

Glavni sudac: Michael Leslie Dean (Engleska)

DINAMO: 1 Butina - 7 Etto, 6 Lovren, 4 Kovač, 25 Cufre - 5 Calello, 21 Vrdoljak (Chago 46) - 24 Sivonjić (Ibanez 78), 10 Sammir, 77 Morales (Barbarić 43) - 99 Papadopoulos

AJAX: 1 Stekelenburg - 2 Van Der Wiel, 19 Alderweireld, 5 Vertonghen (Oleguer 80), 18 Gabri - 40 De Zeeuw, 8 Emanuelson, 23 Anita, 21 Enoh (Donald 65) - 9 Pantelić, 16 Suarez (Sulejmani 77)

Vezane vijesti

Novosel, Horvatinčić i Vrbanović oslobođeni optužbe za malverzacije

Novosel, Horvatinčić i Vrbanović oslobođeni optužbe za malverzacije

Bivši čelnici NK Croatije Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe za zloporabe "teške" oko 120… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 05.11.09. 21:28

Eto ti naseg nogometa.


registracija
27/7/09

columbo, 05.11.09. 21:28

Eto ti naseg nogometa.


registracija
27/7/09

columbo, 05.11.09. 21:28

Eto ti naseg nogometa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika