05.11.2009. / 18:56

Autor: Hina

Biskupi BiH: Treba mijenjati Daytonski sporazum jer je štetan za Hrvate

Biskupi smatraju da trima konstitutivnim narodima treba osigurati jednak status u zakonodavnim, sudskim i izvršnim tijelima na svim razinama vlasti i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine

Biskupi pozivaju izjednačavanje prava sva tri narodaBiskupi pozivaju izjednačavanje prava sva tri narodaBiskupi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) pozvali su nakon trodnevna zasjedanja u Sarajevu na promjenu rješenja iz Daytonskog sporazuma koje smatraju nepravednim za Hrvate, a hrvatske političare na ustrajnost u potpori Kreševskoj deklaraciji u kojoj se za sva tri naroda traže jednaka prava.

"Daytonsko je rješenje, a još više njegova provedba, predstavnike hrvatskoga naroda, na štetu demokratskih i reintegracijskih procesa u BiH, isključilo iz pravnog procesa odlučivanja, a hrvatski narod dovelo u posve neravnopravan položaj. Biskupska konferencija je čvrsto uvjerena da bosanskohercegovačko društvo nije moguće demokratizirati političkim rješenjima koja bilo koji od njegovih konstitutivnih naroda isključuju iz ravnopravna sudjelovanja u tijelima vlasti", navodi se u zaključcima objavljenim nakon zasjedanja BK BiH.

Biskupi iz BiH pozivaju hrvatske političare da se u donošenju trajna rješenja za BiH ravnaju "pravdom i pravičnošću", na načelima koja su u Kreševskoj deklaraciji (21. rujna 2007.) prihvatili i potpisali svi izabrani predstavnici toga naroda, te na činjenicu da je hrvatskomu narodu prihvatljivo svako rješenje koje ga u svemu čini jednakopravnim s drugim dvama narodima u BiH.

Biskupi smatraju da trima konstitutivnim narodima treba osigurati jednak status u zakonodavnim, sudskim i izvršnim tijelima na svim razinama vlasti i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Oni su pozdravili nastojanja međunarodnih posrednika da započnu ustavne reforme kojima bi se "ispravile sadašnje institucionalne nepravde, kao jedne od glavnih smetnja funkcioniranju države i razlog blokade procesa stabilizacije i pridruživanja".

Bosanskohercegovački biskupi izrazili su na zasjedanju u Sarajevu spremnost i otvorenost da pojačaju dijalog s islamskom zajednicom u BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika