06.11.2009. / 14:02

Autor: Martina Čizmić

PR za diktatora: Rusi krenuli u šminkanje Staljinova lika i djela

Kritičari pak ističu kako je 'ponovno predstavljanje Sovjetske Rusije' pokušaj bivših KGB-ovaca, na čelu sa Putinom, da objasne zašto je isplativo ponavljati politiku iz sovjetskih vremena

Josif StaljinJosif StaljinJosif Staljin, ruski vođa tijekom Drugog svjetskog rata u povijesti je bio okarakteriziran različitim imenima. Velik broj ljudi smatra ga jedinim pravim ruskim vođom dok mu drugi predbacuju suradnju sa Hitlerom i optužuju ga za ubojstvo milijuna ljudi. Kako god bilo, Staljinov imidž u svijetu nije baš najbolji, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

U pokušaju da Rusiju prikaže modernom zemljom, politička elita na čelu sa premijerom Vladimirom Putinom pokrenula je marketinšku akciju kojoj je cilj poboljšati imidž Rusije i njenih političara u svijetu.

Prema informacijama do kojih je došao EUobserver, ruska novinska agencija Ria Novosti pokrenula je kampanju čiji je cilj opravdati rusku želju za premoći i poboljšati sliku Josifa Staljina.

Staljin je ubio 20 milijuna ljudi? Varate se!

"Staljin je počinio mnogo zločina, to je činjenica, ali su i mnogi drugi ljudi. Mogli biste isto tako istaknuti brojne povijesne primjere u kojima su saveznici jedni drugima nanosili i brojnije žrtve od onih koje se pripisuju Staljinu", smatra ruski veleposlanik u EU Vladimir Chizhov.

Prema EUobserveru, ruska je vlada već kontaktirala cijeli niz PR agencija koje bi nizom različitih konferencija trebale predstaviti Rusiju u drugačijem svjetlu no što ju svijet sada percipira. Osim malo poznate PR agencije RJI Companies koja je već krenula u medijsku kampanju 'čišćenja Staljinova imidža', Rusi su kontaktirali i ugledne tvrtke poput GPlus, Ketchum Pleon, Weber Shandwick te Saylor Company.

No, naglasak je u kampanjama ipak stavljen na isticanje pozitivnih poteza koje je povukao Sovjetski savez prije i poslije Drugog svjetskog rata, ali i nakon Staljinove smrti.

Ponovno napisati povijest? Nije nemoguća misija!

Kampanja je već započela i unutar same Rusije. Vlada je financirala izdavanje školskih knjiga u kojima je Staljin predstavljen kao 'efikasni menadžer' koji je sve držao pod kontrolom i upravljao državom sa više od sto milijuna stanovnika. Kampanji se pridružio i premijer Putin koji je nedavno u Poljskoj otvoreno branio Molotov-Ribbentropov pakt iz 1939. godine, kojim su tadašnji SSSR i Njemačka dogovorili podjelu Europe.

Kritičari pak ističu kako je 'ponovno predstavljanje Sovjetske Rusije' pokušaj bivših KGB-ovaca, na čelu sa Putinom, da objasne zašto je isplativo ponavljati politiku iz sovjetskih vremena.

"Moraju javnosti pokazati da je bivša Rusija imala i pozitivnih trenutaka, kako oni sami ne bi ispali kanibali. To je važno za psihičko zdravlje ruske elite", smatra zamjenik urednika Novaje Gazete Valerij Širiajev.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika