06.11.2009. / 14:33

Autor: Martina Čizmić

Jeremić najavio: Srbija predaje kandidaturu za EU do kraja godine

Jeremić je članove Odbora pokušao uvjeriti kako srpska vlada 'pretražuje svaki četvorni milimetar svog teritorija' u potrazi za bjeguncima, kao što je Ratko Mladić

Vuk JeremićVuk Jeremić"Srbija će do kraja ove godine predati službeni zahtjev za članstvom u EU", rekao je pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Ujedno je istaknuo kako je Srbija odlučna u tome da što je moguće prije uhiti sve ratne zločince.

Jeremić je članove Odbora pokušao uvjeriti kako srpska vlada 'pretražuje svaki četvorni milimetar svog teritorija' u potrazi za bjeguncima, kao što je Ratko Mladić.

"Kada bismo znali gdje je, ne bi više bio na slobodi, to vam mogu garantirati", rekao je Jeremić.

Suradnja sa Haaškim sudom presudna za članstvo

U posjetu Srbiji ovih je dana glavni tužitelj Međuarodnog suda za ratne zločine Serge Brammertz, čije će izvješće o suradnji Srbije i Haaškog suda biti presudno u prihvaćanju srpskog zahtjeva za članstvom u EU.

Jedna od najžešćih protivnica srpskog ulaska u EU i dalje je Nizozemska koja je kao uvijet za približavanje Srbije Uniji navela hvatanje upravo Ratka Mladića.

S druge strane, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ističe kako je Srbija u proteklih 12 mjeseci 'ostvarila veliki napredak' istaknuvši kao primjer izručenje Radovana Karadžića prošle godine.

'Nikada nećemo priznati Kosovo'

Pridružio se Europskom parlamentu koji je pozvao Srbiju na donošenje konstruktivnijeg stava prema Kosovu, s obzirom na to da je većina zemalja EU priznala njegovu neovisnost.

"Moja zemlja nikada, ni pod kojim okolnostima, neće izravno ili neizravno priznati jednostranu odluku o neovisnosti koju su proglasili Albanci u našoj južnoj pokrajini Kosovu", rekao je Jeremić u svom obraćanju parlamentarcima.

Na pitanje Odbora, hoće li vlada u Beogradu dopustiti kosovskim Srbima da sudjeluju na izborima koji bi se trebali održati sljedećeg tjedna na Kosovu, Jeremić je odgovorio kako je nemoguće da njegova vlada podupre takve izbore, jer su u suprotnosti sa srpskim ustavom.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika