06.11.2009. / 15:18

Autor: Hina

Revizija razotkrila sve nepravilnosti u poslovanju i financiranju stranaka

Dodatno podsjećaju i da je Hrvatski sabor donio Strategiju suzbijanja korupcije kojom se obvezao da će poboljšati zakone koji reguliraju financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja i njima osnažiti instrumente za borbu protiv političke korupcije.

Ivan Jarnjak bio je glavni tajnik HDZ-a u vrijeme kojim se revizija baviIvan Jarnjak bio je glavni tajnik HDZ-a u vrijeme kojim se revizija baviVijeće GONG-a priopćilo je danas kako je nalazom državne revizije o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2008. ponovno utvrđeno niz nepravilnosti i prekršaja koji, kao i prethodne godine, nameću pitanje potrebe pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise prekršili.

To bi, ističu u GONG-u, dovelo do daljnjeg povećanja transparentnosti i omogućilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja.

Vijeće GONG-a ističe kako su Državni ured za reviziju i porezna uprava prema članku 25. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata obvezni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima ukoliko utvrde nepravilnosti, no oni takve postupke dosad nisu pokrenuli.

"S obzirom da nadležne institucije prošle godine nisu slijedile zakon, očekujemo i tražimo da ove godine ozbiljnije shvate svoj posao i osiguraju jednakost svih građana pred zakonom", zahtijevaju iz GONG-a. Podsjećaju da kod sličnih nepravilnosti kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, obrta i samih građana, institucije pravne države reagiraju i obavljaju svoj posao. '

Državni ured za reviziju obavio je, smatraju u toj udruzi, detaljan i ozbiljan posao pregledavanja poslovanja političkih stranaka "što je prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo" ali je, upozoravaju, začuđujuća rastrošnost te neracionalno trošenje javnih sredstava koje stranke i zastupnici dobivaju.

Vijeće GONG-a ističe kako je odgovorno djelovanje stranaka od iznimne važnosti za razvoj demokracije u Hrvatskoj, a transparentnost financiranja i razumno upravljanje novcem poreznih obveznika doprinosi osnaživanju povjerenja javnosti u političke stranke i u demokraciju.

U svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora, za koje ne postoji adekvatan pravni okvir koji bi jamčio integritet izbornog procesa, kao i slabosti koje su do izražaja došle na prošlim lokalnim izborima, u GONG-u očekuju da će zakonodavac u najskorije vrijeme pristupiti poboljšanju postojećeg zakona o financiranju političkih stranaka, kao i reguliranju financiranja izbornih kampanja.

Dodatno podsjećaju i da je Hrvatski sabor donio Strategiju suzbijanja korupcije kojom se obvezao da će poboljšati zakone koji reguliraju financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja i njima osnažiti instrumente za borbu protiv političke korupcije.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika