06.11.2009. / 16:17

Autor: Hina

Video: "Zarulao" prvi zrakoplov na Sunčevu energiju

Za prvi let oko svijeta predviđeno je pet ruta, a svaka će trajati od tri do pet dana, koliko može izdržati pilot

Letjelica Solar Impulse (Foto: Solar Impulse)Letjelica Solar Impulse (Foto: Solar Impulse)Zrakoplov na Sunčevu energiju "Solar Impulse" u petak je u vojnoj zračnoj luci u Duebendorfu, nedaleko od Zuericha, prvi put "zarulao" po pisti, a prije nego što 2012. poleti na put oko svijeta, proći će još mnoge testove.

Zrakoplov ima raspon krila od 64 metra, poput Airbusa A340, i 1600 kilograma, kao prosječni automobil. Pokreću ga četiri električna motora, a na krilima i okomitom stabilizatoru ima 11 tisuća solarnih ćelija. Nakon serije testova, rastavit će ga i prebaciti u vojnu zračnu luku u Payerneu. Prvi let od 36 sati najavljen je za proljeće 2010.

Za prvi let oko svijeta predviđeno je pet ruta, a svaka će trajati od tri do pet dana, koliko može izdržati pilot. Prilikom svakog slijetanja pilot će se zamijeniti, a zrakoplov će se predstaviti javnosti.

Projektante vodi Bertrand Piccard, koji je balonom bez zaustavljanja preletio Zemlju 1999. Njegov je cilj promicati neizmjerne mogućnosti obnovljive energije i novih tehnologija.

"Više od deset godina sanjam o solarnom zrakoplovu koji leti i danju i noću bez goriva", rekao je Piccard.

Vezane vijesti

Solar Impulse na testnom letu preko Sredozemlja

Solar Impulse na testnom letu preko Sredozemlja

Eksperimentalni zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse poletio je u četvrtak ujutro iz zračne luke u Payerneu na zapadu Švicarske prema Maroku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika