15.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

HRVATSKA

HRVATSKA POSTAJE DESTINACIJA ZA SEZONSKU TRGOVINU LJUDIMA


Prema ocjenama State Departmenta, Hrvatska postaje destinacija za sezonsku trgovinu ženama iz BiH radi seksualnog iskorištavanja u turističkim gradovima. Iako je dosad bila samo tranzitna zemlja u trgovini ljudima koja čini značajne napore kako bi iskorjenila trafficking, od prošle godine nije ostvarila dovoljan napredak u suzbijanju takvog tipa ropstva, objavio je State Department u svojem četvrtom godišnjem izvještaju. Prema tom izvještaju, koji obuhvaća razdoblje od travnja 2003. do ožujka 2004., Hrvatska se još uvijek nalazi u istoj skupini zemalja kao i prošle godine, ali je dodatno smještena u novu podskupinu zemalja na koje će se posebno motriti u predstojećoj godini, jer nije ostvarila dovoljan napredak u odnosu na prošlu godinu. U njemu se naglašava i da bi hrvatska Vlada ‘’trebala biti aktivnija na svim područjima napora protiv trgovine ljudima’’, uključujući osiguranje dovoljne financijske i političke potpore Nacionalnom povjerenstvu za borbu protiv trgovine ljudima, te te odlučnije provoditi istragu oko trgovine ljudima i takve slučajeve voditi na transparentan i odgovoran način. Sposobnost Hrvatske da identificira žrtve trgovine ljudima i do kraja provede zakonske akcije u borbi protiv trgovine ocijenjena je i dalje nedovoljnom. Minimalni standardi predviđeni američkim zakonom o zaštiti žrtava trgovine, prema kojima je State Department ocjenjivao napore pojedinih zemalja, su da vlade zabrane trgovinu ljudima i kažnjavaju je oštro te da je nastoje ukloniti ozbiljnim i ustrajnim mjerama.
Izvještaj procjenjuje da je u protekloj godini između 600.000 i 800.000 ljudi u svijetu bilo žrtvama trgovine preko nacionalnih granica, dok se uz uključenje trgovine unutar zemalja ta brojka kreće od 2 do 4 milijuna. Njime je obuhvaćeno 140 zemalja, koje su podijeljene u tri skupine. U prvoj se nalaze zemlje koje u cijelosti zadovoljavaju minimalne standarde za iskorjenjivanje trgovine ljudima. U drugoj, ujedno i najvećoj u kojoj se nalazi i Hrvatska, nalaze se zemlje čije vlade ne udovoljavaju u cjelosti standardima, ali čine značajne napore da bi to postigle. Unutar te skupine uveden je i poseban popis zemalja na koje se posebno motri, a riječ je o zemljama koje su pogoršale svoj položaj ili imaju velik broj žrtava trgovine ljudima, one koje ne pokazuju povećane napore u njezinom suzbijanju u odnosu na prošlu godinu ili su obećale da će učiniti dodatne korake da udovolje minimalnim zahtjevima. Zemlje s posebnog popisa će ponovno biti razmotrene u procjeni koja će američkom Kongresu biti podnesena do veljače 2005. Treću skupinu čine zemlje koje ne udovoljavaju minimalnim standardima i ne čine napore da to postignu. Takvih je u ovogodišnjem izvješću 10 i one bi se mogle suočiti s američkim sankcijama. Od zemalja iz regije Makedonija je svrstana u prvu skupinu, Slovenija, BiH i Albanija u drugu, a Srbija i Crna Gora u drugu i na posebni popis kao i Hrvatska.
Izvještaj kaže da je Hrvatska prvenstveno tranzitna zemlja prema zapadnoj Europi za trgovinu ženama zbog seksualnog iskorištavanja, većinom iz Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, BiH i Slovačke. State Department, međutim, upozorava na sve češće izvještaje da Hrvatska postaje i destinacija, posebno za sezonsku trgovinu ženama iz BiH radi seksualnog iskorištavanja u gradovima na Jadranu. Kao pozitivna postignuća State Department navodi da je hrvatski sud u prosincu prošle godine po prvi put jednog optuženika osudio na zatvor zbog trgovine ljudima i da je Vlada osigurala nešto sredstava za skloništa za žrtve. Pozitivnim ocjenjuje i obuku sudaca i policajaca za borbu protiv trgovine, no ipak naglašava da je financijska pomoć Vlade bila minimalna, iako se Vladina potpora zaštiti žrtava poboljšala u protekloj godini. U izvješću stoji i da Vlada nije osigurala ni dovoljnu financijsku potporu aktivnostima u borbi protiv trgovine ljudima niti institucionalnu potporu Nacionalnom povjerenstvu za suzbijanje te trgovine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika