08.11.2009. / 10:46

Autor: Hina

Obama blizu odluke o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan 2010.

Pored toga, još 7 tisuća vojnika borbenih i pozadinskih postrojbi bilo bi namijenjeno novom divizijskom sjedištu međunarodnih snaga u Regionalnom zapovjedništvu Jug (RCS) u Kandaharu, glavnom uporištu Talibana, gdje SAD 2010. preuzima zapovjedništvo

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama približava se odluci o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan iduće godine, no možda je neće objaviti prije nego se savjetuje sa saveznicima i završi posjet Aziji u drugoj polovici studenoga, izvijestila je u subotu američka novinska kuća McClatchy Newspapers na web stranici, pozivajući se na izjave dužnosnika administracije i vojske.

Prema sadašnjem stanju, administracija planira pozvati tri brigade kopnene vojske iz 101. Zračno-desantne divizije iz Fort Campbella, u Kentuckyu, te iz 10. Planinske divizije iz Fort Druma, u državi New York, uz jednu brigadu marinaca, ili ukupno 23 tisuće dodatnih borbenih i pozadinskih snaga, navodi se u izvješću.

Pored toga, još 7 tisuća vojnika borbenih i pozadinskih postrojbi bilo bi namijenjeno novom divizijskom sjedištu međunarodnih snaga u Regionalnom zapovjedništvu Jug (RCS) u Kandaharu, glavnom uporištu Talibana, gdje SAD 2010. preuzima zapovjedništvo.

Uz to, bilo bi poslano i 4 tisuće dodatnih instruktora za obuku afganistanskih snaga, kazali su dužnosnici.

Prva dodatna borbena brigada Oružanih snaga SAD vjerojatno bi stigla u Afganistan u ožujku iduće godine, rekli su dužnosnici, dok bi ostale tri okvirno slijedile u tromjesečnim razmacima, što znači da bi sva američka pojačanja bila razmještena do kraja 2010.

Brigade kopnene vojske broje od 3,5 tisuće do 5 tisuća vojnika, a marinske brigada oko 8 tisuća pripadnika.

Planiranim pojačanjima išlo bi se ispod zahtjeva glavnog zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, generala Stanleya McChrystala, koji je kao opciju "srednjeg rizika" predložio slanje dodatnih 40 tisuća do 45 tisuća vojnika.

Druge dva prijedloga generala McChrystala su "opcija visokog rizika" - slanje 20 tisuća vojnika i "opcija niskog rizika" - slanje 80 tisuća vojnika, koja nudi najbolje izglede za obuzdavanje talibanske pobune i stabiliziranje Afganistana.

Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, upozorili su da Obamina odluka nije konačna, te da to neće postati sve do rasprave s NATO saveznicima, na sastancima Sjevernoatlantskog vijeća i njegovog Vojnog odbora 23. studenoga.

U Afganistanu je trenutačno 68 tisuća američkih i 32 tisuće vojnika NATO-a.

Dužnosnici su kazali da Obama prije objave nove strategije u Afganistanu želi dovršiti svoju azijsku turneju od 11. do 19. studenoga, te se u Washingtonu susresti s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

Osim međunarodne potpore, Obamina administracija za slanje pojačanja u Afganistan treba pridobiti i vladajuće demokrate u Kongresu, posebno pacifistički raspoloženo liberalno krilo stranke, kao i američku javnost, čija većina ne podržava vođenje rata u Afganistanu.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika