10.09.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

JERUZALEM

UMRO IZUMITELJ AUTOMATA "UZI"

...

UMRO IZUMITELJ AUTOMATA “UZI”

Uziel “Uzi” Gal, izumitelj automata “Uzi”, najpoznatijeg proizvoda izraelske industrije oružja, umro je nakon duge bolesti u američkom gradu Philadelphiji u 79. godini, a bit će pokopan u kibucu pokraj izraelskog grada Haife, u kojem je proveo mladost. Automat “Uzi” jedan je od najraširenijih automata na svijetu, vrlo tražen zbog svoje pouzdanosti, efikasnosti u borbi na blizinu, jednostavnog rukovanja i vrlo kompaktnog oblika.

Gal se rodio 1923. godine u Njemačkoj, zajedno s obitelji nakon dolaska Hitlera na vlast 1936. godine iselio se u Izrael. Tokom rata 1948. godine istakao se i postao časnik. Posebno je bio zainteresiran za oružja, pa je – kada je 1950. godine izraelsko ministarstvo vojske raspisalo natječaj za proizvodnju novog automata, pogodnog za komandoske akcije, sigurnosne zadatke i za lake patrole, – dao svoj nacrt oružja. Njegov je projekt prihvaćen, pa je počela proizvodnja tog automata, koji je uskoro postao vrlo popularan u izraelskoj vojsci, ali i u svijetu. Vojnici su ga hvalili jer nikada ne bi zatajio niti pod najtežim uvjetima borbe u vreloj pješčanoj pustinji, jer je bio, zbog malog broja dijelova, lak za održavanje, jer se vrlo lako mijenjao magazin čak i po mraku, jer se automat mogao koristiti i jednom rukom kao veći pištolj, te posebno zato jer je bio vrlo malen, pa se mogao lako nositi i skrivati ispod odjeće. Gal je kasnije usavršavao svoj automat, te je napravio razne verzije “Uzija”, jedan model dugačak samo 46 centimetara.
Izraelska industrija oružja proizvela je dva milijuna primjeraka “Uzija”, velike količine izvela, a pojavile su se u svijetu i brojne kopije, pa se danas za svaki automat malih dimenzija često kaže da je to “Uzi”. Gal je radio i na drugim projektima streljačkog oružja, a navodno izraelska industrija namjerava uskoro početi proizvoditi njegov revolucionarni dizajn sasvim novog pištolja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika