09.11.2009. / 10:53

Autor: Boris Bilas

Pošto arbitraža: 5 milijuna eura za konačno rješenje graničnog pitanja

Slovenci navode kako je riječ o 'procjeni'. Izlazi da će i naš dio troškova iznositi, minimalno pet milijuna eura. U hrvatskom MVP-u kažu kako da još ne mogu procijeniti koliko će arbitraža stajati

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorHrvatska i Slovenija popola će dijeliti troškove arbitraže granica, iako je u prvom Rehnovom prijedlogu bilo predviđeno da ih snosi EU. U slovenskom prijevodu sporazuma navodi se brojka od pet milijuna eura. Nije jasno - je li riječ o ukupno procijenjenoj svoti, ili za godinu dana, piše Večernji list.

Slovenci navode kako je riječ o 'procjeni'. Izlazi da će i naš dio troškova iznositi, minimalno pet milijuna eura. U hrvatskom MVP-u kažu kako da još ne mogu procijeniti koliko će arbitraža stajati.

Sastanci s arbitrima odvijat će se u Bruxellesu, a EU daje "tehničku" pomoć, prostor. U štedljivijoj varijanti, dvije će zemlje angažirati arbitre po potrebi, plaćene po satu. Neracionalna bi bila odluka da ih se plaća za "puno radno vrijeme".

Arbitri - 500 eura po satu

Stručnjaci američke pravne tvrtke Briscoe Ivester&Bazel LLP iz San Francisca, koji se bave graničnim sporovima na moru navode kako će arbitri stajati najmanje 500 eura po satu. U arbitraži između HEP-a i Slovenije (oko NE Krško) arbitri ne naplaćuju po satu, nego osmosatnom danu, što je jeftinije i iznosi - oko 2.000 eura dnevno za svakoga. Bude li neslaganja, arbitri će zaraditi više. Samo petero arbitara stajat će najmanje - milijun do milijun i pol eura.

U Haagu, osim međunarodnih i UN-ovih sudova, postoji stotinu godina i Stalni arbitražni sud. Ima i cjenik 'najma' svojih stručnjaka. Glavni tajnik i zamjenik stoje 250 eura po satu. Ostalo osoblje od 50 za niže tajnice, do 175 eura za iskusne savjetnike, po satu. Prostorije za pregovore stoje od 1.000 do 1.750 eura, po 'seansi', doznaje Večernji list.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika