09.11.2009. / 12:44

Autor: Hina

Pusić: Nepotpisivanje arbitraže veća šteta od koristi

Rekla je i kako u slučaju "topničkih dnevnika" postoji mogućnost da neke EU zemlje pošalju svoje stručnjake u Hrvatsku kako bi se "rasvijetlilo gdje su dokumenti"

HNS-ova predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić izjavila je kako se ne slaže sa stajalištem predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, jer procjenjuje da bi nepotpisivanje sporazuma sada bilo šteta veća od rizika za Hrvatsku, ali i za Sloveniju, premda je arbitraža prilično skupo rješenje za obje zemlje.

"Očigledno je Josipović procijenio da će mu to biti plus, ali ja se s njegovim stajalištem ne slažem", kazala je Pusić na današnjem briefingu za novinare u sjedištu HNS-a, upitana je li Josipoviću plus ili minus što je u Saboru glasovao protiv potpisivanja arbitražnog sporazuma.

Na novinarski upit bi li se SDP trebao odreći svoga kandidata ili pozvati glasače da ga se odreknu jer nije glasovao kao SDP-ova većina, Pusić je odgovorila kako se ne može utjecati na to da se netko nekoga odrekne.

Rekla je i kako u slučaju "topničkih dnevnika" postoji mogućnost da neke EU zemlje pošalju svoje stručnjake u Hrvatsku kako bi se "rasvijetlilo gdje su dokumenti".

Govoreći o decentralizaciji te o sustavu lokalne samouprave Pusić je kazala kako se "svi zaklinju u decentralizaciju", ali da po njenom mišljenju to znači širem krugu građana omogućiti da o nekim temama odlučuju "što bliže kući", a ne stvoriti "lokalne šerife".

Smatra da vlast treba preuzeti odgovornost i u idućih šest mjeseci smanjiti broj gradova i općina, kojih je sada oko 550.

"Zbrinjavanje nezaposlenih u upravi privremeno je rješenje i brzo postaje previše skupo i za državu i za gospodarstvo, te zato u lokalnoj zajednici nezaposlenost treba riješiti razvijanjem mogućnosti za gospodarsku djelatnost", dodala je.

Uz istodobnu decentralizaciju ovlasti i novca, Pusić najvažnijom smatra decentralizaciju znanja, odnosno osnivanje razvojnih agencija koje bi pomogle gradovima i općinama da povuku iz EU fondova novac za lokalne projekte. Jer, kako ocjenjuje, Državna agencija za financiranje i ugovaranje u Zagrebu pokazala se 'uskim grlom' za mnoge projekte.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika