09.11.2009. / 13:02

Autor: Boris Bilas

Jadranka Kosor potpisala Izjavu uz Sporazum o arbitraži

Jadranka Kosor je u skladu s člankom 11, stavak 1 Sporazuma o arbitraži potpisala Izjavu Republike Hrvatske nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži a prije njegove ratifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji

Pet dana nakon što je u Stockholmu sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala arbitražni sporazum, predsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je u ponedjeljak i Izjavu Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije u kojoj se ističe da ništa u tom Sporazumu neće se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom tijekom pregovora, a o čemu su hrvatska i slovenska strana zajednički izvijestile švedsko Predsjedništvo Europske unije i Sjedinjene Američke Države, predsjednica Vlade je potpisala Izjavu Republike Hrvatske nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži, a prije njegove ratifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji, u skladu s člankom 11, stavak 1 Sporazuma o arbitraži.

Podsjetimo, oko ove Izjave, par dana prije potpisivanja samog sporazuma, lomila su se koplja jer slovenski premijer nije želio potpisati arbitražni sporazum ukoliko ova Izjava bude njemu priložena ili ukoliko ga potpiše i švedski premijer Fredrik Reinfeldt kao predstavnik Europske unije. Na kraju je hrvatska strana popustila te je Izjava potpisana nekoliko dana kasnije i to samo od strane Jadranke Kosor, a ne i od švedskog premijera kako je u početku planirano.

"Izjava Republike Hrvatske

uz Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije

U odnosu na Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisan u Stockholmu, 4. studenoga 2009. godine,

Republika Hrvatska daje sljedeću izjavu, o čijem su sadržaju dana 27. listopada 2009. hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile Predsjedništvo Vijeća Europske unije i Sjedinjene Američke Države:

Ništa u Sporazumu o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije neće se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom, Republika Hrvatska daje ovu Izjavu nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži, a prije ratifikacije Sporazuma o arbitraži u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, u skladu s člankom 11., stavak 1. Sporazuma o arbitraži.

Zagreb, 9. studenoga 2009.

Premijerka Jadranka Kosor"

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika