16.06.2004. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

BOSNA I HERCEGOVINA

POTVRĐENE NOVE MASOVNE GROBNICE U ISTOČNOJ BOSNI


Na temelju otkrića Povjerenstva za istragu događaja u Srebrenici u srpnju 1995., ekshumirano je osam tijela iz nedavno otkrivene masovne grobnice u mjestu Sendići kraj Bratunca. Grobnica je otvorena u ponedjeljak nakon izvješća Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH o novoj mogućoj lokaciji tijela Bošnjaka ubijenih u srebreničkom masakru. Prema izjavi županijskog tužitelja Emira Ibrahimovića, nadzornika ekshumacije, očekuje se pronalaženje još 20-ak tijela. Samo Povjerenstvo utemeljila je Vlada Republike Srpske inicirana odlukom Doma za ljudska prava BiH. Povjerenstvo je 11. lipnja dostavilo prvotno izvješće u kojem se potvrđuje odgovornost postrojbi Ratka Mladića za masovna ubojstva zarobljenika kao i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
Istraživanja Povjerenstva utvrdila su kako postoje još najmanje 32 grobnice od kojih 10 do tada nisu bile poznate. Povjerenstvo za sada raspolaže pouzdanim podacima o 1.331 nestaloj osobi za vrijeme Srebreničke okupacije. Udruga majki enklava Srebrenice i Žepča raspolaže popisom od 10.701 likvidiranih osoba nakon pada Srebrenice. Predsjednica Udruge Munira Subašić kazala je da bi dokument trebao sadržavati i imena odgovornih.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika