10.11.2009. / 08:32

Autor: Nacionalova redakcija

Fotoreporteri protiv izložbe „Dokumenti vremena – tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj“

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera dakako pozdravljaju sve oblike promocije novinske fotografije, no upozoravaju na određene propuste koji su od velikog značaja za novinsku fotografiju i fotoreportere

Fotografija s izložbeFotografija s izložbeZbor fotoreportera HND-a objavio je priopćenje povodom izložbe „Dokumenti vremena - tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj" jer smatraju da nisu zastupljeni svi koji bi trebali biti. U priopćenju stoji:

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 30. listopada otvorena je izložba „Dokumenti vremena - tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj", u organizaciji EPH ART-a. „Na izložbi je posjetiteljima pruženo na uvid 150 fotografija objavljenih u Poletu, Globusu, Gloriji i Jutarnjem listu kojima se pokušava ukazati na specifičnost načina prikazivanja i bilježenja različitih političkih, društvenih i/ili socioloških događaja", stoji u najavi objavljenoj na službenoj internet stranici Muzeja. Radi se o pregledu novinske fotografije objavljene u spomenutim izdanjima i način na koje su one postale dio tih tiskovina kroz grafički prijelom i doradu.

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera dakako pozdravljaju sve oblike promocije novinske fotografije, no u predmetnom slučaju moramo upozoriti na određene propuste koji su od velikog značaja za novinsku fotografiju i fotoreportere.

Novinska fotografija

Naziv ove izložbe neprimjeren je njenom sadržaju jer implicira da se radi o kompletnom i detaljnom pregledu ukupnog stvaralaštva u novinskoj fotografiji, što ovdje nije slučaj. Organizatori su se usredotočili samo na ova četiri izdanja i nisu obuhvatili druga izdanja i autore koji su svojim fotografskim djelima itekako utjecali na povijest i razvoj novinske fotografije u Hrvatskoj u zadnja tri desetljeća.

Spomenimo samo neka imena: Nikša Antonini, Filip Horvat, Saša Kralj, Siniša Hančić, Matko Biljak, Tom Dubravec, Romeo Ibrišević, Nikola Šolić, Darko Bandić, Patrik Macek... Raditi izložbu ovakvog pompoznog naziva, a bez barem dijela ovih autora u najmanju ruku je neozbiljno.

Šteta fotografiji

Smatramo da se ovakvim propustima čini nepotrebna šteta novinskoj fotografiji, a samim time i svim autorima te izdanjima koji jesu i nisu uključeni u predmetnu izložbu. Predlažemo svim budućim organizatorima izložbi i drugih vrsta promocije novinske fotografije u Hrvatskoj da uzmu u obzir širu sliku i time unaprijede svoj projekt. Zbor fotoreportera i Hrvatsko novinarsko društvo im stoje na raspolaganju za bilo kakvu pomoć u organizaciji, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

registracija
22/12/08

FotoFreek, 10.11.09. 09:34

Hvala....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika