10.11.2009. / 08:58

Autor: Hina

Obama pristao na izravne pregovore s Pjongjangom

The Washington Post također navodi kako je Kina tražila od SAD-a da prihvati izravne pregovore s Pjongjangom, uz napomenu da američka administracija istodobno računa na pomoć Pekinga oko obuzdavanja nuklearnih ambicija Irana

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama pristao je poslati visokog američkog diplomata u Sjevernu Koreju na prve izravne pregovore s tamošnjom vladom u više od godinu dana, s nadom da će ta misija dovesti do obnove šestostranih pregovora o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga, piše u utorak The Washington Post.

Visoki dužnosnici administracije kazali su u ponedjeljak da je Obama prošloga tjedna odlučio poslati Stephena Boswortha, svog posebnog predstavnika za Sjevernu Koreju, u Pjongjang nakon više mjeseci "intenzivnih" rasprava s američkim saveznicima u istočnoj Aziji o tome kako ponovno uključiti Sjevernu Koreju u proces pregovora o njezinu nuklearnom programu.

Iako još nije određen datum posjeta, visoki dužnosnici administracije su kazali da će se on vjerojatno dogoditi prije kraja godine.

Bosworthova misija slijedit će nakon prvog Obaminog predsjedničkog posjeta Aziji, a na zaključenju godine u kojoj je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Il testirao novu američku administraciju s pokusnim lansiranjima niza balističkih projetila i s izvođenjem druge nuklearne probe u svibnju.

Nakon svibanjskog pokusa nuklearnog oružja, Obamina je administracija inicirala donošenje novih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje. Visoki dužnosnici administracije kazali su u ponedjeljak da je sve izoliraniji režim u Pjongjangu tražio izravne pregovore na temelju posebnih uvjeta administracije.

Dužnosnici administracije, koji su tražili da ostanu neimenovani jer odluka o slanju Boswortha u Pjongjang još nije službeno objavljena, kazali su da će se posjet isključivo usredotočiti na obnovu pregovora šest zemalja (SAD, Kina, Rusija, Japan i dvije Koreje) o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, uz sporazum iz 2005. godine kao osnovu za raspravu.

The Washington Post također navodi kako je Kina tražila od SAD-a da prihvati izravne pregovore s Pjongjangom, uz napomenu da američka administracija istodobno računa na pomoć Pekinga oko obuzdavanja nuklearnih ambicija Irana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika