10.11.2009. / 11:02

Autor: Hina

Napetost raste nakon oružanog sukoba dviju Koreja u Žutom moru

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen

Foto: ReutersFoto: ReutersRatni brodovi Sjeverne i Južne Koreje zapucali su jedan na drugoga u utorak, prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane i porasle su tenzije u regiji u koju za nekoliko dana stiže američki predsjednik Barack Obama.

Službeni Seul objavio je da je sjevernokorejski brod ušao 1,3 kilometra u dubinu južnokorejskih teritorijalnih voda u Žutom moru. Južnokorejski glavni stožer priopćio je da suprotna strana prvo dobila verbalno upozorenje, a nakon toga je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja iznad broda. Sjevernokorejski ratni brod odgovorio je pucajući po južnokorejskom plovilu.

"Uzvratili smo na napad", nakon čega se njihov brod povukao, navodi se u priopćenju južnokorejske vojske.

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen.

U Pjongjangu je, naravno, objavljena drugačija verzija priče. "Južnokorejska vojska bi se morala ispričati za ovu oružanu provokaciju", navodi službena agencija KCNA.

Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja (NLL) koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953.). Pjongjang tu granicu ne priznaje.

Dvije su zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Sjeverna Koreja se i ranije znala poslužiti vojnim provokacijama kako bi došla na dnevni red važnih diplomatskih događaja. Pjongjang traži izravni dijalog sa Sjedinjenim Državama oko svog nuklearnog programa, a Washington uskoro namjerava odgovoriti hoće li prihvatiti zahtjev.

Predsjednik Obama uskoro kreće na azijsku turneju u sklopu koje će posjetiti Japan, Kinu, Singapur i Južnu Koreju.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika