10.11.2009. / 12:14

Autor: Hina

Laž ili neistina: Kako je Sarkozy obmanuo francusku javnost?

Le Figaro je u svojoj arhivi pronašao vijest da je Juppe toga dana bio na jednom primanju u Parizu. Pronađena je i njegova snimka emitirana u vijestima sljedećeg dana kako komentira rušenje zida, ali uopće ne spominje da je večer prije bio na licu mjesta

Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je uistinu bio u Berlinu (Foto: Reuters)Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je uistinu bio u Berlinu (Foto: Reuters)Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u nedjelju na svojoj Facebook stranici da je sudjelovalo u rušenju Berlinskog zida prije 20 godina, ali su francuski mediji proveli istragu i zaključili da vjerojatno ne govori istinu.

"Ujutro 9. studenoga vidjeli smo prema vijestima iz Berlina da se u njemačkom podijeljenom glavnom gradu sprema promjena", napisao je Sarkozy. "Alain Juppe i ja odmah smo krenuli za Berlin, htjeli smo sudjelovati u promjenama", dodao je francuski predsjednik.

Checkpoint Charlie

U tekstu se dalje navodi kako su on i Juppe, tada glavni tajnik stranke RPR i zamjenik pariškog gradonačelnika, do navečer stigli u Berlin i pohitali prema Brandenburškim vratima, gdje se okupilo veliko mnoštvo. Kasnije su otišli do kontrolne točke Charlie gdje su prešli na istočnu stranu grada i malim pijukom odlomili komadiće zida. Objavio je i fotografiju toga događaja kao dokaz.

Međutim, ono što je trebao biti portret mladog i entuzijastičnog Sarkozyja koji svjedoči povijesti u njezinu nastajanju, pretvorilo se u istragu francuskih medija koji dovode u pitanje ne odlazak u Berlin, već datum kada se to dogodilo.Fotografija Nicolasa Sarkozyja iz Berlina 1989. objavljena na njegovom Facebook profiluFotografija Nicolasa Sarkozyja iz Berlina 1989. objavljena na njegovom Facebook profilu

Le Figaro je u svojoj arhivi pronašao vijest da je Juppe toga dana bio na jednom primanju u Parizu. Pronađena je i njegova snimka emitirana u vijestima sljedećeg dana kako komentira rušenje zida, ali uopće ne spominje da je večer prije bio na licu mjesta.

Juppe je u ponedjeljak izjavio da mu sjećanje o točnom vremenu posjeta Berlinu nije toliko precizno.

Sarkozyjev ured je usprkos tome ostao pri priči da je predsjednik bio u Berlinu baš navečer 9. studenoga. Čak je dodao da je Sarkozy posve slučajno pokraj zida naletio na mladog Francoisa Fillona, današnjeg premijera.

Gledao i krunidbu Napoleona?

Fillon je potvrdio priču i proširio je činjenicom da je te večeri sreo još jednog mladog francuskog političara, Alaina Madelina, koji će 90-ih godina postati ministrom gospodarstva.

Unatoč Fillonovim dobrim namjerama to je tek izazvalo zbrku. Naime, Madelin je rekao da je u Berlinu bio dan nakon rušenja zida, ili možda čak i kasnije. "Nitko nije mogao predvidjeti što će se tamo dogoditi i reagirati tako brzo", rekao je on.

Sve je to izazvalo dosta komentara u francuskim medijima jer mnogi Sarkozyjevi sunarodnjaci smatraju da ponovo pokušava dominirati vijestima i skrenuti pozornost na sebe. Jedan je korisnik Facebooka Sarkozyja sarkastično zapitao je li istina da je iz prikrajka gledao krunidbu Napoleona za cara.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika