10.11.2009. / 12:25

Autor: Hina

Pad putničkog i robnog graničnog prometa

Najintenzivniji cestovni putnički promet u prvih devet mjeseci bio je na granicama Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom

U prvih devet mjeseci u Hrvatsku je ušlo 55,53 milijuna putnikaU prvih devet mjeseci u Hrvatsku je ušlo 55,53 milijuna putnikaUkupan granični promet putnika u razdoblju od početka ove godine do kraja rujna u odnosu na isto razdoblje prošle godine pao je u ulazu putnika u Hrvatsku za 7,7 posto, a u izlazu iz Hrvatske za sedam posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prvih devet mjeseci u Hrvatsku je ušlo 55,53 milijuna putnika ili 4,6 milijuna manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine, dok je iz Hrvatske izašlo 54,89 milijuna putnika, što je za 4,1 milijun manje prema istom razdoblju lani.

Najviše putnika ulazi preko cestovnih graničnih prijelaza

Najveći dio putnika u tom razdoblju u Hrvatsku je ušao cestovnim putem, njih 52,08 milijuna, a na isti način iz zemlje je izašlo 51,5 milijuna putnika.

U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine cestovni granični putnički promet u padu je u ulazu u Hrvatsku za 8,1 posto, a u izlazu za 7,3 posto.

Najintenzivniji cestovni putnički promet u prvih devet mjeseci bio je na granicama Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

U tom je razdoblju cestama preko hrvatsko-bosanskohercegovačke granice u Hrvatsku ušlo 23,97 milijuna putnika, dok ih je preko tih granica iz zemlje izašlo 23,58 milijuna.

Gotovo četvrtina manje robe u teretnim vozilima

Preko granica sa Slovenijom istovremeno je u Hrvatsku ušlo 20,67 milijuna, a iz Hrvatske izašlo 21,32 milijuna putnika.

U usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine cestovni granični promet putnika na granicama s BiH u padu je za 0,9 posto u ulazu, a na izlazu je veći za 0,4 posto.

Na granici sa Slovenijom, pad ulaska putnika iznosi 16,8 posto, a na izlazu iz Hrvatske 14,6 posto.

Granični promet roba u teretnim vozilima u prvih devet mjeseci ove godine pao je na ulazu u Hrvatsku za 24,2 posto, a na izlazu za 18,6 posto.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika