10.11.2009. / 12:51

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Fond za privatizaciju uplatiti će plaće izravno na račune radnika Železare Split

Kako je račun Željezare blokiran, jedino zakonsko rješenje da se plaće isplate jest da ih Fond uplati izravno na račune radnika

Radnici su ponovno započeli štrajk glađu jer nisu dobili plaćeRadnici su ponovno započeli štrajk glađu jer nisu dobili plaćeČlanovi Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) sa svoje su današnje sjednice pozvali na prekid štrajka glađu sindikalne predstavnike Željezare Split s obzirom da su sredstva za isplatu plaća radnicima za rujan osigurana te se za njihovu isplatu samo čekaju brojevi tekućih računa radnika.

Prema riječima predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka, Fond je početkom mjeseca za Željezaru odobrio kratkoročni, jednogodišnji zajam u iznosu od 1.340.039 kuna za isplatu minimalnih bruto plaća za rujan za 406 radnika Željezare. Dodao je i kako je Fond za plaće proteklih nekoliko mjeseci već osigurao više od 7 milijuna kuna.

No, kako je račun Željezare blokiran, jedino zakonsko rješenje da se plaće isplate jest da ih Fond uplati izravno na račune radnika.

HFP uplaćuje na tekuće račune radnika

Stoga su predstavnik sindikata u Upravnom odboru HFP-a Ozren Matijašević i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal sve radnike splitske željezare pozvali da se sutra u 8,30 sati okupe u prostorijama Željezare kako bi svaki pojedinačno potpisao izjavu kojom se odriču prava da od Željezare zahtjevaju isplatu plaće za rujan, odnosno svoje pravo na odštetu za tu plaću prenesu na Fond.

U tim izjavama ujedno radnici moraju navesti svoje brojeve tekućih računa, a radnicima koji ne dođu na skup zaposlenika izjave s pojašnjenjem biti će dostavljene na kućne adrese.

Matijašević i Obradović-Mazal ujedno su pozvali tri sindikalna predstavnika, Mladena Bekavca, Tončija Mužića i Jozu Ivančevića, koji su jučer ponovno započeli štrajk glađu da ga prekinu, jer je cilj postignut, odnosno plaće će biti isplaćene.

U potpori se pridružio i sindikat SSSH, koji je u priopćenju istaknuo kakoće zajedno s matičnim Sindikatom metalaca Hrvatske, poduzeti sve potrebne radnje kako bi se golemi problemi Željezare Split napokon počeli kvalitetno rješavati, sukladno danim obećanjima, a ne da nužne postupke inicirate štrajkom glađu i narušavanjem vlastita zdravlja, dovodeći čak i život u pitanje.

Ponovili su da Vlada mora učinkovito dokazati sve ono za što se javno zalaže, zajedno s resornim ministarstvom i Hrvatskim fondom za privatizaciju.

"Štrajk glađu ni u kojem slučaju nije dobra metoda za rješavanje problema, bez obzira koliko teški bili!", stoji u priopćenju koje potpisuje Ana Knežević.

Problemi su nastali zbog Zlomrexa

Duvnjak je izvijestio i o trenutnoj situaciji oko raskida kupoprodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom, koji je vlasnik 95,86 posto splitske Željezare, istaknuvši kako za to Zlomrex još nije ispunio nekoliko uvjeta, pa raskid još uvijek nije moguć.

Naime, poljski vlasnik još nije dostavio potvrdu o raskidu predugovora o prodaji dionica željezare britanskom fondu Carlson Private Equity, koji je Ministarstvo gospodarstva odbilo, kao ni potvrde vezena uz neke od kreditnih obveza i založna prava nad dionicama Željezare.

UO Fonda stoga je na današnjoj sjednici samo mogao ovlastiti HFP i Ministarstvo gospodarstva da usuglase tekst raskida ugovora sa Zlomrexom, odnosno da se s Poljacima započne novi krug pregovora.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika