10.11.2009. / 13:21

Autor: Deutsche Welle

Crnogorski 'posao stoljeća' uznemiruje duhove: Đukanović optužen za korupciju

"Dinamika izgradnje autoputa ne smije biti u smislu otplate rata kredita pojedinim ministrima u vladi Mila Đukanovića koji su kupili strojeve za izgradnu autocesta, nego neka bude na način: koliko bude para, toliko će biti kilometara"

Milo ĐukanovićMilo ĐukanovićU Crnoj Gori je počela gradnja autoceste prema Srbiji. Ali, taj "posao stoljeća", koji je povjeren hrvatskom poduzeću Konstruktor, prate velike javne rasprave. Nedoumica je mnogo, a odgovora malo.

Autocesta Bar-Boljare je najveći projekt u povijesti Crne Gore. To je i najskuplja autocesta koja će se graditi u Europi, jer će kilometer te trase, u prosjeku, koštati čak 16 milijuna eura. Čitav projekt vrijedan je 2,77 milijardi eura.

"Tri miljarde, bre!"

Zaključujući da će autocesta biti od ogromnog značaja za državu Crnu Goru, potpredsjednik oporbenog "Pokreta za promjene" Branko Radulović je rekao da su prve procjene govorile da će njegova izgradnja stajati 1,8 milijardi eura. "To je bila procjena kada su cijene građevinskih radova bile visoke, a sada su one znatno niže i realno iznose 1,5 milijardi eura, a nipošto čak dva puta više", rekao je on obraćajući se crnogorskim čelnicima i dodao: "Tri milijarde, bre! Kako možete da dajete tri milijarde za to?!" Radulović je od crnogorske vlade zatražio da javnosti dostavi na uvid koncesijski ugovor potpisan sa konzorcijumom "Konstruktor" iz Splita, no ona to dosad nije učinila.

Predsjednik najjače oporbene Socijalističke narodne partije Srđan Milić tvrdi da ovaj "posao stoljeća" ima elemente visoke korupcije, jer su u to direktno uključeni, kako navodi, i neki članovi kabineta crnogorskog premijera.

"Dinamika izgradnje autoputa ne smije biti u smislu otplate rata kredita pojedinim ministrima u vladi Mila Đukanovića koji su kupili strojeve za izgradnu autocesta, nego neka bude na način: koliko bude para, toliko će biti kilometara".

Isplativo tek za 18 godina

Neovisni stručnjak Emin Duraković u izjavi za Deutsche Welle takođe kaže da autocesta treba Crnoj Gori, ali i ističe da će on biti ekonomski isplativ tek za 18 godina.

"Studija koju je uradila kompanija ‘Louis Berger" pokazuje da je optimalan rok završetka izgradnje autoputa 2027. godina kada se očekuje da će taj autoput biti ekonomski isplativ. Dakle, mi se nalazimo u jednom vrlo teškom položaju. Bitno je da kad proces izgradnje započne, on ne smije stati, jer to može skupo stajati državu Crnu Goru".

Inače, planirano je da se radovi na autocesti, čija će dužina biti 170 kilometara, završe do 2016. godine. Dvije trećine troškova njegove izgradnje snosit će crnogorska vlada.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika