10.11.2009. / 13:36

Autor: Nacionalova redakcija

Danas počinje 10. N.O. Jazz festival

U Studentskom centru danas započnje 10. N.O. Jazz festival, najbolje glazbeno događanje za suvremenu jazz, rock i punk glazbu u Hrvatskoj. Na otvorenju festivala prvi put u Zagrebu nastupit će ikona njujorškog post-punka Lydia Lunch s bendom Big Sexy Noise, s kojim svira sirovi i bučni rock s elementima jazza i bluesa

Jamaaladeen TacumaJamaaladeen TacumaU Studentskom centru danas započnje 10. N.O. Jazz festival, najbolje glazbeno događanje za suvremenu jazz, rock i punk glazbu u Hrvatskoj. Pokrenuli su ga krajem 2000. godine u klubu KSET Mate Škugor i pokojni Ivica Baričvić kao festival suvremenog jazza i improvizacije, a nakon deset godina na novoj lokaciji i dalje predstavlja vrhunske suvremene glazbenike najrazličitijih žanrova.

Lydia Lunch prvi put u Zagrebu

Na otvorenju festivala prvi put u Zagrebu nastupiti će ikona njujorškog post-punka Lydia Lunch s bendom Big Sexy Noise, s kojim svira sirovi i bučni rock s elementima jazza i bluesa.
Nakon nje drugog dana nastupiti će ć Vijay Iyer, njujorški glazbenik indijskih korijena i jedan od najcjenjenijih mladih pijanista suvremenog jazza te prvo ime među pijanistima u kategoriji "Rising Star" na ovogodišnjem Downbeatovom kritičarskom izboru najznačjnijih svjetskih jazz glazbenika.

Matt Darriau's Paradox nakon četiri godine od nastupa u SC-u ponovo će predstaviti njujorški downtown koji na jedinstveni način stapa s istočoeuropskom i bliskoistočom glazbenom tradicijom.

Nakon toga slijedi večer uz Terraplane, projekt američkog skladatelja, multiinstrumentaliste i improvizatora Elliotta Sharpa kroz koji taj izniman glazbenik predstavlja svoju viziju suvremenog bluesa, a u bendu pjeva Eric Mingus, sin legendarnog jazz glazbenika Charlesa Mingusa.

Jamaaladeen Tacuma

Jedan od najvećh jazz bas gitarista svih vremena Jamaaladeena Tacume ovoga će puta nastupiti kao lider kvarteta Coltrane Configurations kojim na sjajan način odaje počast ovom velikanu čije su skladbe u Jamaalovim plesno-funkoidnim aranžmanima dobile novu i pomalo neočekivanu dimenziju, istodobno nimalo ne gubeći nadu za Coltranea karakterističnoj produhovljenosti.

Matthew Shipp ne samo da će zasvirati na ovom festivalu, nego će održati i trodnevnu radionicu, čime nastavlja tradiciju da vrhunski njujorški glazbenici, a prethodne dvije godine su to bili njegovi prijatelji i bliski suradnici William Parker i Charles Gayle, na festivalu održavaju glazbene radionice.

Uz japanskog saksofonistu Kazutokija Umezua i njegov KIKI Band, te uz sjajne Pyramid Trio predvođene trubačem Royom Campbellom i kontrabasistom Williamom Parkerom, privest će se kraju jazzom i improvizacijom ispunjen središnji dio ovogodišnjeg festivala, a zadnja dva dana u ambijentalnom i pomalo mističnom spoju psihodelije, dronea i folka predstaviti će Six Organs of Admittance, glasnom i moćnom spoju metala i post rocka izuzetno popularnih Isis te u underground hip-hopu grupa Dälek.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika