10.11.2009. / 14:26

Autor: Martina Čizmić

ZABA dobila kredit od 200 milijuna eura za poboljšanje likvidnosti

MIGA-ina garancija pomoći će hrvatskom financijskom sektoru povećavanjem likvidnosti Zabe, povećanjem povjerenja u hrvatski bankarski sektor i doprinosom većoj financijskoj stabilnosti zemlje

Zagrebačka banka dobila je zajam od 200 milijuna euraZagrebačka banka dobila je zajam od 200 milijuna euraMultilateral investment guarantee agency, garancijska agencija Svjetske banke izdala je UniCredit Bank Austriji garanciju od 278,6 milijuna dolara za interni kredit Zagrebačkoj banci u visini od 200 milijuna eura, priopćili su iz Svjetske banke. Garancija je izdana na osam godina i pokriva rizik od restrikcija transfera, rata i nereda.

Interni kredit namjenjen je poboljšanju Zabinog upravljanja rizičnom imovinom uparivanjem imovine i financiranja slične vrijednosti. Uz to zajam je namjenjen davanju poticaja likvidnosti Zabine bilance.

Zajam Zabi, ali i potpora hrvatskom bankarskom sektoru

Zajam je i dio šire strategije financiranja UniCredit Grupe, kojim se refinanciraju njihove podružnice u drugim zemljama i veoma je bitan zbog trenutačnih previranja na financijskim tržištima diljem svijeta.

MIGA je dala potporu projektu u suradnji sa inicijativom Svjetske banke kao koordinirani međunarodni odgovor na trenutnu glaobalnu krizu.

"Hrvatska je, kao i mnoge druge zemlje u Europi i središnjoj Aziji, trenutačno suočena sa problematičnim prilagodbama fiskalnog sektora koji ima velike potrebe za inozemnim financiranjem. MIGA-ina garancija pomoći će hrvatskom financijskom sektoru povećavanjem likvidnosti Zabe, povećanjem povjerenja u hrvatski bankarski sektor i doprinosom većoj financijskoj stabilnosti zemlje", istaknuli su u Svjetskoj banci.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika