10.11.2009. / 15:04

Autor: Hina

Ugostitelji traže smanjenje PDV-a na 8,5 posto

Nelojalna konkurencija ozbiljan je problem ugostiteljima, jer se, upozorava Puntijar, primjerice svadbe, martinja, dočeci novih godina organiziraju u vatrogasnim domovima ili lovačkim društvima koji nisu registrirani za takve djelatnosti i ne plaćaju porez

Ugostitelji pozivaju na smanjenje PDV-aUgostitelji pozivaju na smanjenje PDV-aSmanjenje stope PDV-a ugostiteljstvu prema praksi u zemljama EU, smanjenje dijela parafiskalnih davanja kao i učinkovitiji inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije, neki su zaključci 22. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je jučer i danas održan u Bolu na Braču.

Nužno je smanjiti PDV ugostiteljima na 8,5 posto, jer su takve stope u Sloveniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i većem broju drugih zemalja članica Europske unije, istaknuo je na konferenciji za novinare po završetku kongresa predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Zlatko Puntijar.

Smanjenjem PDV-a do konkurentnosti

"Hrvatska se nalazi pred ulaskom u EU, pa ako prije toga ugostiteljima ne smanjimo PDV teško će to biti učiniti i kada postanemo članica EU. To znači da, ako ne smanjimo PDV ugostiteljima, onda nećemo biti konkurentni drugim članicama EU jer ćemo biti skuplji za blizu 15 posto", objasnio je Puntijar.

Zaključcima se traži i priznavanje troškova reprezentacije i troškova toplog obroka zaposlenika u stopostotnom iznosu kao porezno priznatih troškova.

Sada se priznaje 30 posto troškova reprezentacije, a ugostitelji traže 100 posto, jer bi se tada, objašnjavaju, više koristile ugostiteljske usluge.

Među zaključcima je i onaj o potrebi energičnijeg i učinkovitijeg inspekcijskog nadzor "radi suzbijanja nelojalne konkurencije različitih društvenih domova, dobrovoljnih društava, nelegalnih catering usluga i drugih oblika neregistriranih djelatnosti".

Borba protiv nelojalne konkurencije

Nelojalna konkurencija ozbiljan je problem ugostiteljima, jer se, upozorava Puntijar, primjerice svadbe, martinja, dočeci novih godina organiziraju u vatrogasnim domovima ili lovačkim društvima koji nisu registrirani za takve djelatnosti i ne plaćaju porez.

Sudionici kongresa zaključili su i kako je potrebno poduzeti mjere za brendiranje hrvatske kuhinje, aktivnije promidžbe hrvatske gastronomije, te da poslodavcima treba omogućiti da zbog povećanja obima posla može legalno angažirati dodatnu radnu snagu, umirovljenike ili osobe koje već ostvaruju dohodak iz radnog odnosa.

Predložit će i okrupnjavanje ugostiteljskih škola, a zaključili su i kako treba intenzivirati suradnju na međunarodnom povezivanju ugostitelja te poticati korištenje sredstava iz raspoloživih fondova EU.

Zaključci s kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a bit će upućeni nadležnim ministarstvima, a sljedeći će se kongres iduće godine održati u Zagrebu.

Vezane vijesti

'Ugostiteljska peticija' protiv Split Pridea

'Ugostiteljska peticija' protiv Split Pridea

Organizacija 'Građanski stožer za obranu Rive' provodi peticiju među ugostiteljima koji drže kafiće na Rivi u Splitu, a u njoj traži zabranu Split… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika