10.11.2009. / 15:23

Autor: Hina

Mesić pozvao Srbe: 'Žrtve rata trebaju se vratiti svojim kućama'

Predsjednik Mesić izjavio je i kako je povratak izbjeglica "državni interes jer to znači da smo demokratsko društvo u kojem smo svi jednaki pred zakonom i u kojem je pojedincu sigurna i njegova privatna imovina"

Predsjednik Stjepan Mesić i srpski kolega Boris TadićPredsjednik Stjepan Mesić i srpski kolega Boris TadićHrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nakon obilaska nekoliko povratničkih obitelji u Gvozdu, Slavskom Polju i Gornjem Skradu u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, gdje se upoznao sa životnim uvjetima na područjima posebne državne skrbi, izjavio je da ga oduševljava što ni u jednoj sredini koju je obišao nema međunacionalnih izgreda, a izbjeglicama koji se još nisu vratili, a imaju želju, poručio je da se vrate.

S predsjednikom Mesićem bili su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac i predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Wilfred Buchhorn.

Predsjednik Mesić izjavio je i kako je povratak izbjeglica "državni interes jer to znači da smo demokratsko društvo u kojem smo svi jednaki pred zakonom i u kojem je pojedincu sigurna i njegova privatna imovina".

"Oni su hrvatski državljani i žrtve rata i trebaju se vratiti svojim kućama", izjavio je Mesić.

Današnji obilazak rezultat je ljetošnjeg posjeta visokog povjerenika UNHCR-a Antonia Guterresa Hrvatskoj. Wilfred Buchhorn izjavio je za Hinu da dosadašnji rezultati pomoći u Hrvatskoj ohrabruju te kako se može očekivati da će se u sljedeće dvije godine uspostaviti osnovni uvjeti za povratak izbjeglica i ujednačiti životni uvjeti, od infrastrukturnih radova do pomoći kojom obitelji dobivaju osnovnu opremu, alat i stoku za samostalni život nakon povratka.

Na pitanje koliko je novca kroz UNHCR uloženo u Hrvatsku, Buchhorn je odgovorio da je uloženo mnogo milijuna dolara međunarodne pomoći raznih donatora, no najveći dio uložila je hrvatska država.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 10.11.09. 18:06

Mesicu **** mater i tebi i onima koje zoves nazad


registracija
8/8/09

tovar62, 11.11.09. 08:31

imali mjesta na Vrapcu porambabija skroz,pa tko ih je terao.nego njihov Vozd Sloba


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika