10.11.2009. / 15:39

Autor: Hrvoje Šimičević

Najbolji hrvatski stand up komičari: One man show Ivana Šarića

Pod egidom 'Sat i pol druženja s najboljim hrvatskim stand up komičarima' i naslovom 'One Man Show', Šarić će večeras održati jednosatni set u Movieplexu zagrebačkog Kaptol Centra. Vrijeme nastupa je od 9 pa nadalje, a ulaz košta 30 kn

Ivan Šarić: Foto: Igor ŠobanIvan Šarić: Foto: Igor ŠobanHrvatska malograđanska močvara komičarima zasigurno može predstavljati svijetlu budućnost, barem što se tiče neiscrpnosti tema i brušenja talenta; ako ništa, Hrvatska je za komičare inspirativna barem u mjeri koliko otvorena prostranstva Bosne i Hercegovine obzirom na zakonske okvire nadahnjuju ratne zločince i sumnjive tehnomenadžere da tamo traže bolje i sigurnije sutra.

No, iako je to notorna činjenica, moramo nažalost konstatirati kako je kaos što se događa unutar lubanje prosječnog hrvatskog političara i muža i dalje neistražena kategorija, barem što se tiče komičarskog doprinosa toj materiji, pa čak i nakon što je Pervan dva desetljeća pokazivao impozantnu kiruršku vještinu seciranja navedenih ćiverica i drugih sličnih malignih društvenih oboljenja. U trenutku kada je u državi zamijećen rapidni porast debiliteta na reprezentativnom uzorku mnogog stanovnika RH, za brigu je gledati kako ne postoji odgovor mjerodavne struke, odnosno da se na prste jedne ruke mogu nabrojati pojedinci što se znaju rugati ovom autoktonom hrvatskom fenomenu.

Što se toga tiče, nova generacija takozvane stand up scene u Hrvatskoj tek je u povojima. Ona se tek može stavljati u kontekst budućnosti, jer je do sada obitavala u nekoliko alternativnih kafića hrvatske metropole. Šire publike do sada nije bilo, za što je dijelom odgovorna poslovično pasivna medijska javnost, a dijelom i mnogi protagonisti stand up scene, zato jer nisu smiješni, stoga ni zanimljivi. Da je tomu tako, svjedoči činjenica da se hrvatski stand up spominjao samo u trenutku kad se ona 'komičarka' niskog rasta brukala po Celebrity Big Brother kući. U međuvremenu, u posljednjih nekoliko godina, van reflektora opskurnih teve emisija, ovdje je stasalo par zanimljivih pojedinaca, koji za razliku od većinskog mentaliteta 'strukovne' osrednjosti, znaju i umiju svoj desetminutni set sastaviti i od opservacija lišenih ženskog poprsja i sličnih trica.

Među njima je svakako Ivan Šarić, mladac rodom iz Zadra, nježnijem spolu poznat i kao nekadašnji voditelj na kanalu MTV Adria; brbljavi dečko koji je svoj stand up izričaj, inspiriran ponajviše britkim britanskim humorom i pripadajućim žanrovskim udarnicima (od recentnog ekscentrika Eddia Izzarda pa do nezaobilaznih Pythona), na zanimljiv način premjestio u lokalne okvire. Ima toga svega, od seciranja problema većinskog kretenskog mentaliteta ove državice, međurasnih i međuplanetarnih miješanja i posljedica tih miješanja na hrvatsko društvo pa do iračko-američkog sukoba gledanog kroz prizmu jedne cipele, zombija i tomu slično.

Zadarski komičar veli da se u posljednje vrijeme podosta bavi proučavanjem hrvatsko-slovenskih bilateralnih peripetija, zbog čega su on i još jedan njegov slovenski kolega nedavno pokrenuli svojevrsnu polemičku tribinu. Samo ih je dvojica na pozornici. Svađaju se čija je država ljepša. Nešto kao Kosor i Pahor, ali ozbiljnije. Prijam ljubljanske publike, inače znatno masovnije od hrvatske, bio je izvrstan, momci su i dalje čitavi, a da je bilo uspješno svjedoči i činjenica da su do sada rasprodali sve dvorane (što će reći birtije za stand up) u kojima su nastupali. Svoja razmišljanja o ljubavi dvaju malih i svijetu nevažnih susjeda još nisu u potpunosti podijelili s hrvatskim pukom. Izgleda da je i tomu došlo vrijeme. Naime, pod egidom 'Sat i pol druženja s najboljim hrvatskim stand up komičarima' i naslovom 'One Man Show', Šarić će večeras (utorak) održati jednosatni set u Movieplexu zagrebačkog Kaptol Centra. Vrijeme nastupa je od 9 pa nadalje, a ulaz košta 30 kn.

Vezane vijesti

'Pjesma se zove 'Jebo te led' jer u Hrvatskoj ne možemo pjevati o sreći'

'Pjesma se zove 'Jebo te led' jer u Hrvatskoj ne možemo pjevati o sreći'

Festival smijeha, kako odmilja publika naziva PANČ festival, festival stand-up komedije, i ove je godine nasmijao nekoliko tisuća ljudi u samo tri,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika