10.11.2009. / 19:52

Autor: Hina

Pahor smiruje situaciju: Možda neće ni biti potreban referendum

Stranke u vladi Boruta Pahora u parlamentu su podnijele prijedlog za održavanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu koji ne bi bio obvezujući za parlament, ali bi imao znatne političke posljedice ako referendum ne bi uspio

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je spreman nagovoriti stranke u svojoj koaliciji da odustanu od prijeloga o održavanju savjetodavnog referenduma o arbitraži ako se i slovenska oporba obveže da neće tražiti zakonodavni referendum nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu.

"Ako oporba ne bude tražila održavanje naknadnog zakonodavnog referenduma, spreman sam se obratiti koalicijskim partnerima kako bismo povukli svoj prijedlog o savjetodavnom referendumu", rekao je Pahor za slovensku televiziju u utorak na večer u Tripolisu, gdje se nalazi u dvodnevnom posjetu Libijskoj Džamahiriji.

Pahor je ponovio kako arbitražni sporazum, što ga je potpisao prošlog tjedna s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, smatra dobrim i da je za njegovu ratifikaciju spreman uložiti svu svoju političku odgovornost.

Stranke u vladi Boruta Pahora u parlamentu su podnijele prijedlog za održavanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu koji ne bi bio obvezujući za parlament, ali bi imao znatne političke posljedice ako referendum ne bi uspio.

Najveće oporbene stranke, koje se protive sporazumu, u prvim su reakcijama referendumsko pitanje nazvale manipulativnim, no slovenski mediji navode da postoje mogućnosti da dođe do dogovora s oporbom kako bi se referendum izbjegao i tako omogućilo da parlament što prije ratificira prihvaćeni sporazum o arbitraži.

Kako navode mediji, sve bi moglo biti jasnije u četvrtak kada po nekim najavama slovenska vlada odlučuje o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma koji namjerava poslati na provjeru ustavnim sucima, ali i o izjavi o jednostranoj izjavi Hrvatske uz sporazum o arbitraži koju je u ponedjeljak potpisala hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Bivši premijer Janez Janša izjavio je da hrvatskla izjava nije jednostrana jer je na nju pristala i slovenska strana i da "ne može zamisliti" što bi ona značila za implementaciju budućeg arbitražnog rješenja "čak i u slučaju da arbitraža bude pozitivna za Sloveniju".

Vezane vijesti

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu… Više

Komentari

registracija
8/1/07

Plavnicanin, 11.11.09. 08:18

"Ako oporba ne bude tražila održavanje naknadnog zakonodavnog referenduma (prvi traženi ustupak druge strane), spreman sam se obratiti koalicijskim partnerima kako bismo povukli svoj prijedlog o savjetodavnom referendumu (drugi traženi ustupak druge strane bez obzira na to što ga "nudi" prva strana).
Pa, uza sve svoje poštovanje prema Slovencima i njihovu Premijeru Pahoru, moram zajključiti da oni zaista nemaju sposobnosti za pregovaranje općenito, dakle ni unutar sebe. Kad se pregovara, uvijek se za neki dobitak nudi neki ustupak, što ovisi o odnosima snaga strana u pregovorima, njihovim, ukusima, preferencijalima itd. No da netko traži ustupak druge strane i nudi za to još jedan ustupak druge strane, nečuveno je! Čudi me da naša diplomacija nije uočila logičke kratke spojeve u slovenskoj politici i diplomaciji, jer se ovdje ne radi o slučajnom gafu, već uvjerenju da "vse mora biti po naše!" Zar gospod Pahor zaista ne vidi da je oporbi referenedum "conditio sine qua non" pa se može pregovarati samo o neobveznom referndumu prije ratifikacije sporazuma ili obveznom referendumu nakon ratifikacije, a odustajanje od referenduma uopće gospod Pahor mora pratiti nekim trećim stvarnim ustupkom, koji bi oporba prihvatila.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika