11.11.2009. / 07:24

Autor: Hina

Swoboda: Ne zabrinjava me savjetodavni referendum u Sloveniji

Vladajuća koalicija u Sloveniji objavila je u utorak da je pokrenula postupak za sazivanje savjetodavnog referenduma o sporazumu

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u utorak u Bruxellesu kako ne vidi razloga za zabrinutost zbog odluke slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

"Onima koji sada sazivaju referendum u interesu je da se sporazum podrži i ako bi se, nakon određenih objašnjenja, dobio pozitivan znak s hrvatske strane, to bi moglo pomoći pozitivnom ishodu referenduma u Sloveniji. Stoga nisam zabrinut, mislim da sa snažnom odlučnošću dvoje premijera možemo dobiti sporazum", rekao je Swoboda odgovarajući na pitanja je li zabrinut zbog razvoja događaja u Sloveniji u vezi s arbitražnim sporazumom.

"Mislim da je temeljna ideja sazivanja savjetodavnog referenduma da se iskoristi dobro raspoloženje u zemlji kako bi sporazum dobio potporu i ako Hrvatska prije toga dade jasan signal da je spremna ratificirati sporazum u svom parlamentu, dobili bismo dobar ishod", rekao je Swoboda, socijalistički zastupnik iz Austrije.

Vladajuća koalicija u Sloveniji objavila je u utorak da je pokrenula postupak za sazivanje savjetodavnog referenduma o sporazumu.

Oporbene stranke u Sloveniji još su ranije deponirale potpise svojih zastupnika u parlamentu, želeći prije ratifikacije sporazuma osigurati raspisivanje zakonodavnog referenduma kojim bi, kako očekuju, birači odbacili arbitražni sporazum na referendumu. No, pretekle su ih stranke vladajuće koalicije koje su već u ponedjeljak navečer u potpunoj tajnosti podnijele prijedlog o održavanju konzultativnog referenduma, kako bi u kampanji koja bi mu prethodila uvjerili javnost da je sporazum s Hrvatskom dobar i osigurava slovenske nacionalne interes

Slovenski birači odgovarali bi na referendumsko pitanje o ratifikaciji sporazuma o arbitraži, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća "arbitražnog suda odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja".

Drugim riječima, u referendumskom pitanju koristio bi se termin kontakt kako slovenska strana prevodi izraz "junction" iz hrvatsko-slovenskog Sporazuma o arbitraži.

Taj izraz u dokumentu koji su u Stockholmu prošlog tjedna potpisali predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije predmet je ogorčene polemike između slovenske vlade i oporbenih stranaka. Vlada tvrdi kako se radi o tome da će Slovenija putem arbitraže osigurati "teritorijalni spoj ili kontakt" s otvorenim morem, dok su oporbene stranke sklonije tumačenju koji sugerira hrvatski prijevod da se radi o "vezi prema otvorenom moru", što po tumačenju bivšeg premijera Janeza Janše znači da bi Slovenija mogla "izgubiti pravo koje je imala u bivšoj Jugoslaviji".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika