11.11.2009. / 07:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kosor objavila tajni ugovor Ine i MOL-a: Država gubi pravo prvokupa dionica?

Na otkup plinskog biznisa obvezala se vlada pod Ivom Sanaderom, a sudeći prema sadržaju objavljenog ugovora, upravo zbog činjenice da je država de facto odustala od izdvajanja poslova s plinom iz Ine, postoji rizik da Hrvatska dovede u pitanje njezino pravo prvokupa 47 posto Ininih dionica u vlasništvu MOL-a

Bivši ministar gospodarstva Damir Polančec i nekadašnji premijer Ivo SanaderBivši ministar gospodarstva Damir Polančec i nekadašnji premijer Ivo SanaderHrvatska vlada objavila je u utorak navečer na svojim internet stranicama "Ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine" koji su krajem siječnja ove godine potpisali, u ime hrvatske vlade tadašnji potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, te u ime mađarskog MOL-a predsjednik Uprave Zsolt Hernádi i član Izvršnog odbora Zoltán Áldott.

Objavu tog ugovora najavila je premijerka Jadranka Kosor koja je i prije nekoliko dana potvrdila da je dobila traženi ugovor o prodaji Ine mađarskome MOL-u te da će ga objaviti.

Ugovor je potpisan 30. siječnja, a sam dokument nosi naziv "Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte".

MOL od strateškog partnera do 47 posto dionica

Naime, Vlada i MOL su prvi ugovor sklopili u srpnju 2003. kada je MOL, kupnjom 25 posto plus jednu dionicu Ine postao i strateški partner Ine.

Izmjene tog ugovora sklopljene su pak nakon što je MOL u javnoj ponudi za preuzimanje, iz rujna 2008. stekao 47,15538 posto dionica Ine, a uz taj ugovor, Vlada je objavila i tri dodatka - Statut Ine, odnosno njegov pročišćeni tekst, Poslovnik o radu Nadzornog odbora Ine i Poslovnik o radu Uprave Ine.

Ugovor regulira pitanja vezana uz upravljanje društvom, te uređuje sastav Nadzornog odbora (9 članova, od kojih 3 predlaže Vlada koja nominira i predsjednika odbora, MOL 5, jedan predstavnik zaposlenika), Uprave (6 članova, od kojih Vlada nominira tri, tri MOL koji nominira i predsjednika Uprave, a u slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave), te izvršnih direktora.

Također se definiraju i tzv. "zadržana pitanja", odnosno rješenja i odluke za koje Uprava treba prethodnu suglasnost Nadzornog odbora.

Zbog plinskog biznisa upitno pravo prvokupa

Ugovor definira i tzv. lock-up period, odnosno utvrđuje da strateški ulagatelj, odnosno MOL u roku pet godina od stupanja na snagu ne može bez pisane suglasnosti Vlade izravno ili neizravno prenijeti bilo koje dionice koje drži, te da Vlada ili osoba koju ona imenuje može ponovo otkupiti sve dionice koje drži strateški ulagatelj, po pravičnoj vrijednosti (koju utvrdi nezavisni ugledni međunarodni revizor kojeg odabere Vlada i čije troškove snosi Vlada) u slučaju promjene kontrole u MOL-u. To pravo, navodi se, primjenjivo je samo na ukupan paket dionica kojeg drži MOL, a ne i na dio takvog paketa dionica.

Vlada i MOL izmjenama su definirali i pravo prvokupa te mogućnost da Vlada, želi li MOL prenijeti svoje dionice trećoj osobi transakcijom izvan burze, može kupiti te dionice po cijeni i pod uvjetima koje je strateški ulagatelj dogovorio s potencijalnim kupcem.

Sam ugovor objavljen je u tijekom zaustavljenih pregovora između Vlade i MOL-a o otkupu plinskog biznisa iz Ine. Na otkup ovog energenta obvezala se vlada pod Ivom Sanaderom, a sudeći prema sadržaju objavljenog ugovora, upravo zbog činjenice da je država de facto odustala od izdvajanja poslova s plinom iz Ine, postoji rizik da Hrvatska dovede u pitanje njezino pravo prvokupa 47 posto Ininih dionica u vlasništvu MOL-a. Naime, prema pojedinostima iz ugovora, razlog za otkazivanje tog prava navodi se i neispunjavanje detalja iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju, piše Večernji list.

Uprava Ine 'postala' Nadzorni odbor

Što se tiče plinskog biznisa u Hrvatskoj, činjenica je da je za ovaj energetski resor vlada nakon odlaska Ive Sanadera počela gubiti interes. Glavni razlog tomu jest spoznaja izvršne vlasti da bi joj taj biznis donio dvije do tri milijarde kuna gubitaka. U Hrvatskoj je plin prodaje jeftinije od uvozne cijene, a za vrijeme vladavine Ive Sanadera dugoročna ideja je bila da poslije privatizaciej Ine Vlada ima pod svojom kontrolom opskrbu, kao i cijenu plina.

Uz to zanimljivo je i dio ugovora u kojem je uređeno da se uprava Ine ulaskom Mađara u njezinu vlasničku strukturu pretvorila u svojevrsni Nadzorni odbor jer ona imenuje izvršne direktore. Predsjednik Uprave je Mađar, iako u upravi i Vlada i MOL imaju podjednak broj članova.

U točki razno u ugovoru se navode i koje će se odredbe ugovora u svakom slučaju smatrati bitnom povredom samog ugovora, te spominje i Glavni ugovor o plinskom poslovanju i članci tog ugovora koji će se također smatrati njegovom bitnom povredom.

Dokument ima 18 stranica i naslovnoj stranici nosi oznaku povjerljivo.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika