11.11.2009. / 13:05

Autor: Martina Čizmić

Premijerka najavila reforme: Nadzornici će se birati javnim natječajem

Premijerka je najavila suradnju s poslovnim bankama oko stanogradnje, ali nije željela precizirati točno o čemu je riječ

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor odlučila se ozbiljno pozabaviti problemom korupcije u javnim poduzećima, pa je tako na savjetovanju ekonomista u Opatiji najavila promjene u načinu odabira članova nadzornih odbora.

"Idemo s novim načinom odabira članova nadzornih odbora u javnim poduzećima. Novi model izbora je gotov. Oni će se birati javnim natječajem", rekla je Kosor.

Istaknula je kako će na taj način interese države zastupati najbolji stručnjaci, a ne političari. Poručila i kako nije zadovoljna provedbom Vladinih smjernica državnim poduzećima, najviše onom o smanjenju mase plaća za 10 posto.

Neuspješni menadžeri morat će otići

"Menadžerima koji ne provedu Vladinu smjernicu i ne smanje mase plaća za 10 posto morat ću se zahvaliti na suradnji", odlučna je premijerka koja je dodala i kako država neće tolerirati dugovanja državnih tvrtki prema proračunu.

Također, najavila je i reviziju povlaštenih imovina te otkrila kako se razmišlja o uvođenju dodatnih restrikcija u sustav, ali se o tome treba usuglasiti unutar vladajuće koalicije.

Premijerka je u svom obraćanju otkrila i kako u bliskoj budućnosti neće biti besplatnih udžbenika za sve učenike.

Ništa od besplatnih udžbenika

"Država za to više jednostavno nema novca. Ali mogu najaviti da ćemo na sjednici Vlade ovoga tjedna predložiti novi Zakon o udžbenicima koji bi trebao uvesti reda u korištenje udžbenika u hrvatskim školama", istaknula je Kosor.

Zaključila je kako njena Vlada ostaje posvećena najavljenoj reformi državne uprave i lokalne samouprave te reformi sustava gospodarskih komora kako bi se olakšalo funkcioniranje gospodarstva.

Najavila je i kako u dogovoru s poslovnim bankama Vlada namjerava učiniti nešto i sa stanogradnjom, ali nije željela otkriti točno što.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika